Za socialismu nebyly mandarinky ani džíny. Náš kvíz vám toto temné období Československa připomene

Za socialismu nebyly mandarinky ani džíny. Náš kvíz vám toto temné období Československa připomene

Foto: Radowitz / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Období vlády komunistické strany v Československu trvalo více než 40 let. Spousta lidí již zapomněla, jak to v ČSR v té době fungovalo. Pojďme si to připomenout v našem kvízu.

Socialismus v ČSR trval dlouhých 41 let

Socialismus na území České republiky, do tehdejšího Československa, přišel v roce 1948. Většině obyvatelstva tento režim nepřinesl nic dobrého. Někdo si jej ale užíval a čerpal z něj mnohé výhody. Ať tak či onak, socialismus na našem území trval dlouhých 41 let. Ukončila jej až Sametová revoluce.

Vykonstruované procesy stály život nejednoho nevinného člověka

Komunistická strana Československa se k vládě dostala po takzvaném Vítězném únoru. Po něm přišlo období nesvobodných voleb, stalinismu či justičních vražd. Mezi oběti, které sice byli nevinné, nicméně je čekala po vykonstruovaných příbězích smrt, patřil například Rudolf Slánský nebo Milada Horáková. Právě ta patří v České republice mezi nejznámější oběť komunistického režimu. Odsouzena byla ze záškodnického spiknutí proti republice. Spolu s ní v tomto procesu byli k smrti odsouzeni další 3 lidé. 4 dostali doživotí a další z obžalovaných od 15 do 25 let ve vězení.

Období socialismu bylo v Československu náročným obdobím. Lidé nemohli svobodně cestovat, nakupovat ani mít právo na vlastní názor. Navíc se někteří z nich dennodenně museli bát o svůj život.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama