Tajemství jezera Bajkal. V 80. letech zde byly pozorovány podivné postavy žijící pod hladinou vody

Tajemství jezera Bajkal. V 80. letech zde byly pozorovány podivné postavy žijící pod hladinou vody

Foto: © Sergey Pesterev / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rusko je rozlehlá země, která díky své nehostinné a neprozkoumané divočině často ukrývá příběhy o nadpřirozených bytostech a jevech. Jedním z nich je i jen o bajkalských plavcích.

Sibiřské jezero Bajkal je plné vzácných druhů zvířat a rostlin. V 80. letech se však ukázalo, že zde možná žijí také podmořská stvoření z jiného světa. Tito takzvaní bajkalští plavci kdysi děsili potápěče ruského námořnictva a mají na kontě i některá jejich záhadní úmrtí. Bajkal je často označován jako Galapágy Ruska, jelikož zde žije na tisíce zástupců živočichů a rostlin, které nenajdete jinde na světě. Jedná se například o druhy tuleňů, jeseterů či běluh. Co dalšího však hladiny tohoto hlubokého jezera ukrývají?

Příběh bajkalských plavců

Bajkalští plavci jsou podle některých zdrojů podivným druhem podvodních humanoidních tvorů, na které narazili v jezeře v roce 1982 potápěči ruského námořnictva. Během pravidelného vojenského potápěčského cvičení v hloubce 50 metrů si potápěči všimli, že s nimi ve vodě plave něco zvláštního. Později prohlásili, že spatřili humanoidní tvory, jejichž těla se táhla do délky 3 metrů. Postavy byly popisovány jako stříbrné siluety, přičemž některé měly na hlavách průhledné kupole, které tak trochu připomínaly otevřený deštník.

Jakmile se potápěči vynořili, ohlásili pozorování veliteli, který jim, mužům, nařídil vrátit se do mrazivého Bajkalu a řekl jim, aby jednoho z těchto podivných plavců chytili. Sedm potápěčů znovu tedy vstoupilo do vody. Živí se pak vynořili jen čtyři. Tři nešťastníci zemřeli na kesonovou nemoc vyvolanou náhlou změnou okolního tlaku.

Okolí Bajkalu je protkané záhadami

Místní rybář Nikolaj Kirejev vyprávěl historikům ve vesnici Kultuk o rybářské výpravě, kterou podnikl s několika přáteli v 90. letech 20. století. Podle Kirejeva začaly během nočního rybaření jako létající ryby z jezera vyskakovat velké stříbrné postavy ve tvaru lidí.

Existují i další svědectví, například záhadné zřícení letadla poblíž Bajkalu v roce 1959 či naopak poměrně nedávno odhalené spisy záznamů pozorování ruské ponorky, která také spatřila ve vodách stříbrné postavy.

V temných hlubinách jezera Bajkal žijí ryby všeho druhu
V temných hlubinách jezera Bajkal žijí i hrůzunahánějící ryby | Zdroj: Jonathan Cardy / Creative commons, CC-BY-SA

Hledání logického vysvětlení

Existuje několik pravděpodobných vysvětlení, co nebo kdo by mohli být bajkalští plavci. Může se jednat o zástupce místní fauny, například právě něrpy neboli tuleni bajkalští. Mohlo jít také o větší exemplář některé z ryb, které v Bajkalu žijí. Určité druhy ryb v jezeře mají průhledná nebo mléčně bílá těla, která mohou při setkání v temných hlubinách Bajkalu vypadat jako mimozemšťané.

Dalším možným vysvětlením pak je, že se události vůbec nestaly. Bajkal je jedno z nejprůzračnějších jezer na světě. Čím hlouběji však plavete, tím více tmavne. Potápěči se mohli něčeho snadno zaleknout, zpanikařit a vystoupat příliš rychle, což některým členům posádky způsobilo záchvat. Přesto si však místní rybáři dodnes vypráví děsivé příběhy o bytostech z jezera a k rybolovu se uchylují jen ti nejodvážnější z nich.

Reklama