Být ve ctihodné společnosti – rozumějte mafii – je neustálá hrůza z toho, jestli vás někdo uvnitř náhodou nepomluvil

Být ve ctihodné společnosti – rozumějte mafii – je neustálá hrůza z toho, jestli vás někdo uvnitř náhodou nepomluvil

Foto: Miljar / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Být členem mafie nikdy nebylo jen tak. Už záznamy dochované z 19. století jasně dokazují, že pravidla zde hrají důležitou roli. Jinak to se členy může velmi špatně skončit.

Původně italské organizace se rozšířily do celého světa

Organizovaná skupina – i tak se dá oficiálně nazvat mafie. Pro nikoho asi nebude překvapením, že vznikla v Itálii. A to především v oblasti Palerma, Sicílie a Neapoli. Mezi nejznámější mafiánské skupiny patří proslulá Cosa Nostra, La Camorra nebo Sacra Corono Unita.

Právě v Itálii má mafie své hojné zastoupení. A to i přesto, že se nyní nachází prakticky po celém světě. Vznikla v 19. století a jejím původním posláním byla ochrana majetku rolníků. Později se ale mafie začala věnovat i dalším oblastem podnikání. Nyní se dá považovat i za organizaci, která je podnikem produkce a prodeje soukromě poskytované ochrany.

Zjednodušeně se tak dá říct, že pokud si zaplatíte služby mafie, dostanete ochranu. Ve skutečnosti je ale v dnešní době mafie i něčím trošku jiným. Rozhodně je to skupina zločinecká, o jejím předmětu podnikání se však dá spekulovat. Například v Americe se stará o obrovskou distribuční síť drog. Jisté ovšem je, že mafie dbá nejenom na přísná pravidla, ale také na svou pověst.

Bez pověsti by mafie ve své konkurenci neměla šanci přežít

Právě pověst je něčím, na čem si mafiáni zakládají nejvíce. Říká se o mafiánech, že pro ránu, či dokonce dlouhé mučení nejdou daleko? Výborně. Řeči, které o mafiánech kolují, mají obsahovat co nejvíce násilí a brutality. Právě to totiž dokáže organizované skupině ulehčit spolupráci se svými zákazníky.

Jakýkoliv mafiánský klan si bez rozdílu navíc zakládá také na důvěře, respektu, úctě, a především pak na zachování svého dobrého jména. Pokud někdo poškodí pověst své organizace, může to s ním skončit velmi špatně.  Zakázáno je i lhaní. Každý z nových členů se zavazuje k pravdě. A to nejen vůči členům své organizace, ale i k ostatním mafiánským klanům.

Díky důvěře fungují mafiánské obchody

Důvěru považují mafiáni za klíčový nástroj ke komunikaci v organizaci. Díky ní by mělo docházet k účinnému fungování mafiánské sítě prakticky kdekoliv, kde se organizace rozhodne.

Díky pomluvám může mafiánovi skončit nejen kariéra, ale i život

Protože se mafiáni považují za čestné lidi, kteří konají pouze nutné zlo, snaží se získávat i důvěru svých lidí a svého okolí. Ta nejlépe vzniká na základě dobré pověsti. Pokud tak někdo pomluví některého z mafiánů, rozhodně jej nečeká dobrá budoucnost. Pro správné fungování mafie je totiž kombinace důvěry a dobré pověsti naprosto zásadní.

Každý z členů mafiánské organizace se bojí o své místo. Jedna pomluva je může nejenom dostat před soud, ale co hůř, můžou být potrestáni uvnitř svého klanu. A to nejenom smrtí, ale také brutálním bitím či urážkami a pomluvami, které zajistí, že je nakonec zabije někdo jiný. Život v mafii je tak nebezpečný nejenom pro okolí, ale i pro samotné členy mafie.

Reklama
Reklama