Nejstarší dům v USA obývá 300 let jedna rodina. Straší v něm tak, že ani odborníci nic nesvedou

Nejstarší dům v USA obývá 300 let jedna rodina. Straší v něm tak, že ani odborníci nic nesvedou

Foto: Nate Dow / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V americkém státě Massachusetts se nachází nejstarší dřevostavba v USA, která v současnosti slouží jako muzeum. Dům láká turisty z celého světa nejen kvůli své jedinečné konstrukci a historii, ale také díky tomu, že v něm vládnou paranormální jevy. S místními duchy si dodnes nikdo neuměl poradit.

Historie této unikátní dřevostavby započala svou historii mezi lety 1636 až 1641, kdy ji začal stavět Jonathan Fairbanks pro svou manželku Grace. V domě pak bydleli i se svými dětmi, kterým po své smrti dům odkázali. Rodinná tradice přežila dosud, proto je tento dům prohlášen za jediné obydlí, ve kterém více než tři století nepřerušeně žila jen jedna jediná rodina. Dnes slouží dřevostavba Justinu Schlesingerovi, jenž je přímým potomkem rodiny Fairbanksových, jako muzeum, ve kterém je ředitelem.

Původní vybavení

V domě stále naleznete původní vybavení, jako je nábytek, obrazy či dětské hračky. Vše vypadá tak, jako by rodina Fairbanksových dům teprve nedávno opustila, proto jsou i všichni návštěvníci, kteří sem zavítají, velmi příjemně překvapeni autentickou historií. 


Fairbanks House, 511 East Street, Dedham, Norfolk County, 1. patro. Fotka od https://www.loc.gov/pictures/item/ma0431.photos.075188p / Wikimedia Commons

Největší problém

Dům má však jednu chybičku – již delší dobu se v něm odehrávají paranormální jevy. Justin Schlesinger se s duchy, různými podivnými zvuky a hlasy setkává každý den. Nadpřirozené jevy potvrzuje také většina návštěvníků, kteří toto unikátní muzeum navštívili. A právě duchové dělají současnému majiteli největší problémy. Proč?

Dům duchů

Justin Schlesinger mluví o tom, že v domě se každý den dějí velmi podivné věci. Žádná elektronika zde prý nevydrží funkční – téměř každý den se musí opravovat zvonek či signalizační světla a alarm vypadává pravidelně každý týden. Firma, která alarm instalovala, si s tímto problémem neumí poradit, poruchu se jim dosud nepodařilo rozluštit. Kromě toho je podle pracovníků muzea běžné, že jsou na schodech neustále slyšet neznámé kroky, z pokojů se ozývá křik a smích dětí.

S paranormálními jevy se setkali i mnozí návštěvníci muzea. Majiteli to však dělá vrásky v čele, protože kromě toho, že chce vzácnou dřevostavbu ochránit před zloději elektronickými bezpečnostními prvky, které stále vypadávají, málokterý turista se sem vrátí i podruhé – právě kvůli duchům, kteří si zde pravidelně dělají večírky.

Důvodem paranormálních jevů může být podle Schlesingera i to, že jeho předek Jason Fairbanks v roce 1801 v domě zavraždil svou přítelkyni Elizabeth Falesovou, protože se s ním nechtěla zasnoubit. Mladík byl z vraždy usvědčen a později oběšen na popravišti Dedham Common. A právě tato událost může podle současného majitele souviset s nadpřirozenými jevy, které se v domě odehrávají.

Reklama

Lovci duchů jsou bezradní

Justin Schlesinger má proto oprávněně z nenormálních jevů strach, a proto v roce 2011 do domu zavolal vyšetřovatele paranormálních jevů z TAPS – The Atlantic Paranormal Society. Už první noc vyšetřovatelé zjistili, že po domě se někdo nebo něco opravdu prochází. V té době se dokonce majiteli domu sám od sebe vypnul mobilní telefon, přesto z něj bylo přesně o půlnoci slyšet tóny varhan. S elektronikou zde měli problémy i vyšetřovatelé TAPS. Jejich závěr byl nakonec takový, že duchové se v domě z nějakého neznámého důvodu zaměřili hlavně na elektroniku, která zde předtím nikdy nebyla.

Vyšetřovatelům se podařilo potvrdit i to, že v domě skutečně duchové přebývají, dávají o sobě vědět různým klepáním, zvuky a kroky, ale podle pracovníků TAPS se pravděpodobně jedná o předky současného majitele, a proto se nemusí bát, že by mu ublížili.

Záhadou však podle vyšetřovatelů je to, proč se duchové v domě usídlili a proč o sobě neustále dávají vědět. Může jim vadit, že se z domu stalo muzeum? Chtějí se nějakým způsobem kontaktovat s Justinem Schlesingerem – jejich příbuzným? Na tyto otázky se současný majitel snaží stále najít odpověď, ale zatím neúspěšně. Návštěvníci muzea se proto musí smířit s tím, že s duchy nebo paranormálními jevy se v domě kdykoli mohou setkat. 

Reklama
Reklama