Tajemnou dubovou alejí dodnes prolétává šedý přízrak. Očití svědci tvrdí, že je to dcera zakladatele

Tajemnou dubovou alejí dodnes prolétává šedý přízrak. Očití svědci tvrdí, že je to dcera zakladatele

Foto: Dawid K Photography / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

The Dark Hedges neboli Temné hvozdy na severním pobřeží Severního Irska proslavil seriál stanice HBO Hra o trůny. Byly ztvárněny jako část Kingsroad, kterou využila Arya Stark, když v přestrojení za chlapce utíkala z Králova přístaviště na korbě vozu.

Pro ty, kteří nejsou fanoušky seriálu a neviděli ani jeden díl, je to především nádherná cesta lemovaná stromy v Ballymoney v severoirském hrabství Antrim.

Řady buků vysadila rodina Stuartovců někdy v 70. letech 19. století, aby lemovaly obě strany příjezdové cesty vedoucí k jejich georgiánskému sídlu Gracehill House. Původně zde rostlo 150 stromů, ale nyní se jejich počet dramaticky snížil na 90 v důsledku stáří, vichřic, škodlivých činů a dopravy poškozující kořeny.

Významná rodina si dům hájila

James Stuart dostal pozemky v Ballymoney spolu s dalšími pozemky v Irsku od krále Jakuba I., protože byl královským velvyslancem v italském Turíně. James se bohužel na získanou půdu nikdy nestihl podívat, protože se cestou za ní utopil. Darovaná půda zůstala po staletí v rukou zuřivě bojující rodiny.

Dalším zaznamenaným členem rodiny byl brigádní generál William Stuart, který zchudl poté, co postavil pluk na podporu krále Viléma III. a přišel tak o část majetku. Jeho syn James bojoval po jeho boku a byl zraněn v jedné z bitev, ale přesto se mu podařilo zplodit se svou ženou Jane 21 dětí!

Jamesův syn Irwin Stuart se místo války zaměřil na boj o duše a následovala kariéra vikáře. Oženil se s dámou jménem Elizabeth a měl s ní šest dětí. Irwinův syn James začal asi v roce 1775 stavět statek, který pojmenoval po své ženě Grace. Jeho život byl směsicí vojenského a rodinného života.

Rodina se v určitém okamžiku přestěhovala do Severní Ameriky a poté je historie této budovy nejasná. V roce 1955 ji však koupil major Windsor a poté v roce 1971 rodina Gillianů. Ti změnili celý účel pozemku a udělali z něj golfové hřiště. V roce 2015 byl objekt opět prodán s tím, že celý areál včetně nemovitosti byl zrekonstruován.

Reklama
Panství Gracehill House, ke kterému patří populární dubová alej The Dark Hedges, je dnes součástí golfového hřiště. Zdroj: Yingna Cai / Shutterstock

Tajemná Šedá dáma

Na cestě prý straší přízračná „Šedá dáma", která se za soumraku zjevuje mezi stromy. Strašidlo straší na úzkém pásu silnice, který se vine pod starými buky. Tiše klouže podél cesty a mizí, když pěší míjí poslední buk, píše portál Ghostwatch.net.

Není známo, kdo by tato bludička mohla být, ale existuje řada možností. Jednou z nich je domněnka, že jde o členku rodiny Stuartovců, možná Margaret přezdívanou Cross Peggy, která se nikdy nevdala a dožila se 89 let. Byla dcerou Jamese a Elizabeth, původního stavitele pozemku. Další domněnka je, že by se mohlo jednat o služebnou, která se ztratila za záhadných okolností, nebo snad o ztracenou duši z nedalekého zapomenutého hřbitova.

Paranormální duch „opravdu“ zachycen

Muž z Ballycastlu, který nedávno navštívil tuto oblast, tvrdí, že zjevení zachytil na kameru. Gordon Watson zase pořídil fotografii u živého plotu, a když snímek stáhl ze svého fotoaparátu, s údivem zjistil, že uprostřed se nachází mihotavý šedý útvar, který vypadá jako šedá postava vznášející se ve vzduchu.

Profesionální místní fotograf Kevin McAuley fotografii prozkoumal a prohlásil, že není možné, aby byl snímek jakkoli digitálně vylepšen. Kevin uvedl: „Vypadá to jako šaty směřující k tvaru postavy, a právě na tomto konci stromů byla Šedá dáma v průběhu let spatřena řadou lidí. Toto je jediná známá verze, která byla kdy jakýmkoli způsobem zaznamenána," dodal místní fotograf.

V předvečer všech svatých mají duchové pré

O halloweenské noci se prý otevírají opuštěné hroby nedalekého hřbitova a k Šedé paní se na její procházce přidávají zmučené duše těch, kteří byli pohřbeni vedle ní.

Blízko pobřeží Antrim

Bez ohledu na legendy a strašidelné příběhy je Dark Hedges vhodným výletem pro každého, kdo cestuje na pobřeží Antrimu. Možná je to energií, kterou stromy vyzařují, ale místo působí určitým tajemným dojmem. Protože se nachází v blízkosti dálnice Antrim Highway, je snadno přístupné pro ty, kteří v oblasti navštěvují místa podél pobřeží.

Reklama
Reklama