Legenda o Manananggal. Létající torzo ženy sající krev děsí Filipínce i dnes

Legenda o Manananggal. Létající torzo ženy sající krev děsí Filipínce i dnes

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Každá kultura má své démony a pravděpodobně každý národ má své příběhy o upírech. Ten filipínský má podobu ženy a nese jméno Manananggal. Co o tomto bájném stvoření víme?

Asi málokdo ve střední Evropě ví, kdo Manananggal vůbec je. Jde o mýtickou bytost mající původ ve filipínském folklóru. Nejčastěji má přitom podobu ženy oplývající magickými schopnostmi. Podle legend navíc dokáže Manananggal oddělit horní část těla od spodní a nechat si narůst křídla, aby mohla v noci létat a hledat kořist. Obětmi této létající čarodějnice jsou pak nejčastěji těhotné ženy a jejich nenarozené děti.

Tělo rozdělené na dvě části

Zatímco je horní část těla na lovu, spodní polovina těla Manananggal prý zůstává někde v bezpečí. V této fázi je prý démonova dolní část zranitelná vůči útokům, ale lze jí zabránit v opětovném sjednocení. Stačí prý, aby se na spoj, kde se torzo od zbytku těla oddělilo, nasypala sůl či popel, a nestvůra tak může být poražena.

Podle některých zdrojů má Manananggal také odpor k česneku a může být zraněna slunečním světlem, které ji dokáže proměnit v popel. Do jisté míry je tak zde podoba s upíry, které známe například u nás. Legenda o Manananggal se tak stala námětem mnoha filipínských hororů a je stále populární součástí filipínské kultury.

Ilustrace tvora Manananggal
Ilustrace tvora Manananggal | Zdroj: Rodsan18 / Creative commons, CC-BY

Legenda má původ v šamanských rituálech

Manananggal patří mezi tzv. aswangy, tedy zlé duchy, kteří se živí právě lidskou krví. Jejích jméno v sobě obsahuje kořen slova tangal, které v překladu znamená „odstranit“ či „oddělit“, což odkazuje na jejich schopnost rozdělení těla. Podobné bytosti pak existují i v jihovýchodní Asii. V Malajsii například existují legendy o Penanggal, v Thajsku zase o Krasue. Tito démoni však na rozdíl od Manananggal dokáží oddělit od svého těla pouze hlavu. Vznik těchto monster je pak ve všech případech spojován s šamanskými rituály, kterých se mnohdy účastnily kněžky, léčitelky či porodní báby.

Démon se prý objevuje i v současnosti

Případy výskytu tohoto démona jsou přitom známy i z poměrně nedávné minulosti. Jedním z příkladů měl být incident z roku 1992, kdy měla Manananggal pustošit manilskou čtvrť Tondo. I dnes se však zprávy o pozorování tvora objevují. Podle nedávných zpráv bylo torzo čarodějnice pozorováno v obci Talisay začátkem roku 2023. Svědkové popisovali tvora s křídly, který měl být schopen oddělit svůj trup od nohou. Zpráva se rychle rozšířila a brzy se v celé komunitě začalo mluvit o Manananggal. Ve snaze uklidnit obyvatele uspořádaly úřady tiskovou konferenci, na které se k problému vyjádřily. Slíbily, že zprávy prošetří, a vyzvaly obyvatele, aby případná neobvyklá pozorování nebo incidenty hlásili policii.

V průběhu incidentu se navíc objevilo hned několik nezávislých svědků s podobnými výpověďmi. Znamená to, že tak bájná Manananggal skutečně existuje? Nebo jde jen o sofistikovaný způsob, jak tuto legendu udržovat i v 21. století stále při životě?

Reklama
Reklama