Tyrkysová, fuchsie, okrová či leknínová. Zjistěte v našem kvízu, jaký znalec barev a jejich odstínů jste vy

Tyrkysová, fuchsie, okrová či leknínová. Zjistěte v našem kvízu, jaký znalec barev a jejich odstínů jste vy

Foto: HAAANZ / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Barvy jsou zajímavé, pokud dokážeme ocenit krásu jednotlivých odstínů. Když projdete kolem zelené barvy, pomyslíte na zelenou, její odstín nebo ji studujete do hloubky? Kolik odstínů vlastně znáte?

Každé lidské oko vnímá barvy a jejich odstíny odlišně. Hlavně odstíny, které se sobě hodně podobají, nemusíme stoprocentně umět odlišit. Jsou pro nás stejné, ale cvičené oko znalce barev funguje na jiném principu. Tito lidé se mohou podivit, jak je možné, že nepoznáme rozdíl.

Jak si vedete vy? Na konci článku si můžete vyplnit náš kvíz o barvách, ale napřed se vrhneme na pár zajímavostí

My v České republice rozeznáváme bílou, černou, červenou, žlutou, zelenou, modrou, hnědou, oranžovou, růžovou, fialovou i šedou barvu. Víme, že každá je víceméně jiná. Zajímavostí je, že některé národy uznávají za samostatné méně těchto barev a některé považují naše dva odstíny za zcela odlišné barvy. Barvy kolem nás ovlivňují mimo jiné i to, v jakých barvách se odehrávají naše sny. Například starší generace, které se dívaly na televizi s černobílými filmy, mohou mít stále sny v černých, šedých a bílých odstínech, které se střídají se sny barevnými.

Červená barva není pro býky dostatečně provokativní. Jsou totiž barvoslepí. Můžeme před nimi zběsile mávat zelenou, modrou i bílou látkou. Vyprovokuje je totiž velmi rychlý pohyb. Ačkoli slunce se nám zdá žluté, v odstínech od velmi slabé žluté až po standardně žlutou, ve skutečnosti hoří jasně bílou barvou. Klamavou žlutou vidíme kvůli barvám na naší planetě, převážně kvůli modré obloze. Oko průměrného netrénovaného člověka dokáže rozeznat přibližně milion barevných odstínů. Schválně si spočítejte, kolik odstínů dokážete vyjmenovat vy.

Nyní se můžete vrhnout na náš kvíz a zjistit, jak moc se v barvách vyznáte vy. Přejeme vám hodně štěstí.

Jsme přesvědčeni, že vás kvíz pobavil a s výsledkem jste nadmíru spokojeni. Na závěr ještě pár zajímavostí – zelená je barva, u které rozeznáváme nejvíce barevných odstínů. Naopak purpurový odstín je jediný odstín, který náš mozek nedokáže uchovat v paměti – tuto barvu má vedenou jako „Toto není zelená barva“. Teprve až když ji vidíme, transformuje ji do výrazu purpurová.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama