Všichni víme, jaké stavby Karla IV. máme v Praze. Jeho stopy však naleznete různě po České republice

Všichni víme, jaké stavby Karla IV. máme v Praze. Jeho stopy však naleznete různě po České republice

Foto: Ondřej Kořínek / Creative commons, CC-BY-SA, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Karel IV. se významně zapsal do politických a kulturních dějin Českého království. Praha je historickými památkami z doby jeho vlády přímo protkaná. Ale jaké stavby nechal postavit mimo ni?

Jít po stopách Karla IV. je jedním z největších lákadel cestovatelských serverů, které zvou turisty z celého světa do České republiky. A není se čemu divit. Karel IV., známý také jako Karel Lucemburský, byl prvním českým králem, který se stal císařem Svaté říše římské. Z otcovy strany byl příslušníkem rodu Lucemburků a z matčiny strany českého rodu Přemyslovců, český původ celoživotně upřednostňoval a k Čechám velice táhl. Významně se zasloužil o politický i kulturní rozvoj Zemí koruny české. Český král a římský císař by letos oslavil 707. narozeniny. Kde všude můžete vidět stopy, které po sobě zanechal?

Hrad Karlštejn

Karel IV. byl aktivní panovník, který se snad vůbec nemohl nudit. Díky jeho diplomacii se Praha a České království ocitly v období rozkvětu. To se projevilo i na dalších stavbách mimo Prahu. Karel IV. například založil další památku, kterou nepřehlédne téměř žádný návštěvník České republiky, majestátní hrad Karlštejn ve středních Čechách. Pro nás Čechy je dobře známý, nejen díky hudební pohádce Noc na Karlštejně. Ale osobní návštěva uchvátí našince i cizince.

Karlštejn byl založen, stejně jako mnoho dalších staveb Karla IV., v roce 1348 jako soukromé sídlo tohoto českého krále a římského císaře. Postupem času se účel hradu měnil a stal se středověkou klenotnicí, kde byly bezpečně uloženy římské korunovační klenoty a sbírka svatých relikvií. Hrad byl postaven v období gotiky a během prohlídky máte možnost navštívit středověké komnaty samotného krále s původním dřevěným obložením nebo, pokud si předem rezervujete místo, také kapli svatého Kříže pokrytou zlatem, drahými kameny a deskovými malbami. 

Karlovy Vary

Až se vydáte na západ Čech, rozhodně nevynechejte návštěvu Karlových Varů, světoznámého lázeňského města. Jak už název napovídá, město bylo založeno Karlem IV. jako termální lázně, neboť zde ze země vyvěraly horké prameny a lidé se sem chodili koupat a léčit své neduhy. Z doby založení se v Karlových Varech nedochovaly žádné historické památky, ale když se vykoupete v termálních lázních, můžete si připomenout, že Karel IV. využíval stejné horké prameny a léčil si zde své neduhy před více než 600 lety.

Hrad Radyně

Jedním z míst spjatých s Karlem IV., které má na cestovatelském serveru TripAdvisor velmi vysoké hodnocení, je zřícenina hradu Radyně. Tento královský hrad sice založil Karel IV. jakožto ochranu staré kupecké stezky, ale jeho založení je dle pověsti přisuzováno bájnému Ušatému Radouši, strašidlu s kančími zuby a oslíma ušima. Hrad se původně jmenoval Karlskröne, jméno se však neujalo a po smrti Karla IV. získal název podle kopce a skály, na které stojí. 

Reklama

V polovině 16. století hrad vyhořel a postupně pustnul. Dle pověstí se na něm začala zabydlovat strašidla. Ta můžete navštívit i dnes. Na hradě se totiž nachází unikátní expozice o pohádkových bytostech, které hrad obývaly a obývají.

Hrad Kašperk, Zdroj: Ondřej Kořínek / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Karlsfried

U Žitavy naleznete další zajímavou zříceninu, Karlsfried neboli Karlův mír, někdy též zvaný Nový Hrad. Ve 14. století zde byl vybudován hrad a také dvě velké zdi, které přehradily údolí. Procházející kupci tak museli projít speciální branou, která sloužila jako celnice. Teprve po řádném proclení mohli pokračovat v cestě.

Přebudování a rozšíření starších hradů

Karel IV. po vzoru svých předchůdců postavil mnoho strategických hradů a hrádků. Zašel v tomto ohledu ale mnohem dál a země pod jeho vedením skutečně vzkvétala. Kromě budování nových staveb však také přestavoval, opravoval a rozšiřoval ty stávající. Mezi tyto počiny patřil například Křivoklát či Orlík.

Reklama
Reklama