Slunce nad zlato! Dodejte svému tělu potřebný vitamin D přírodní cestou

Slunce nad zlato! Dodejte svému tělu potřebný vitamin D přírodní cestou

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Opětovná karanténa je pro nás skoro jako domácí vězení. Neměli bychom ale zapomínat, že právě nyní je třeba doplňovat vitaminy a pomáhat našemu tělu, aby mělo dostatečnou obranyschopnost vůči. Trávením času doma sice napomáháme nešířit pandemii, nicméně použijme selský rozum a dodejme našemu tělu vitamin D, který nemálo pomáhá našemu tělo bojovat proti covidu.

Na co je dobrý vitamín D?

Vitamin D důležitý pro stavbu našich kostí a zubů, je ovšem také klíčovým hráčem pro náš imunitní systém. Pomáhá buňkám v boji proti infekci. Naopak jeho nedostatek prokazatelně zvyšuje náchylnost k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce.

Kde získat vitamin D?

Pomocníkem číslo jedna v získání potřebného vitaminu D, který se tvoří v kůži, je slunce. Během zimních dnů se k nám dostane omezené množství slunečního záření, a tak jsme přirozeně oslabeni, a tím pádem se stáváme i náchylnější k nachlazení. Jaro nás z tohoto bludného kruhu může snadno vysvobodit. Dny se postupně prodlužují a naše pokožka může „nachytat“ tolik potřebné sluneční paprsky. Pokud trávíme nějaký čas venku, samovolně pro nás tělo vitamin D vytváří.

V období lockdownu se může zdát, že jsme odkázáni pouze na doplňky stravy nebo jídlo, jelikož túry po horách nebo daleké výlety nám nejsou dopřány. Nicméně zdravý selský rozum nám pomůže! Projděte se po zahradě, sedněte si na balkon nebo jděte nakoupit odpoledne, kdy je slunce v plné síle. Odborníci doporučují několik desítek minut týdně.

Kde najdeme vitamin D v jídle?

Můžete využít doplňky stravy, ale lze ho do těla dostat i přirozenější formou. Správná skladba jídelníčku nám bude určitě nápomocná. Mezi vhodné potraviny, které vám do těla dodají „déčko“, patří rybí tuk, tučné ryby, játra, mléko nebo vaječný žloutek. Nebavíme se zde o závratném množství, a proto mějte na paměti, že kombinace správné stravy a slunce je vskutku tou nejlepší pro každého z nás.

Reklama
Zdroj článku:
behealthy.com
Reklama