Kvíz: Ano nebo ne? Prověřte si, jak obstojíte v testu obecných vědomostí a znalostí. Všech 15 otázek nezvládne skoro nikdo

Kvíz: Ano nebo ne? Prověřte si, jak obstojíte v testu obecných vědomostí a znalostí. Všech 15 otázek nezvládne skoro nikdo

Foto: metamorworks / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zlepšování svého všeobecného přehledu by mělo být snahou každého z nás. Jak ale na to? V tomto článku vám poradíme a rovnou vás i prověříme sadou otázek z aktuálního dění.

Když se hovoří o obecných nebo všeobecných znalostech, obvykle se tím myslí alespoň základní či ideálně středně pokročilé povědomí o určitých tématech, která jsou důležitá pro náš život a kulturu. Tato témata mohou být různorodá, ale nejčastěji se týkají politiky, sportu či významných vědeckých objevů. Obecné znalosti však neznamenají, že musíte být v dané problematice expertem na slovo vzatým. Spíše, než požadavek na odbornost se totiž ve všeobecném přehledu více odráží schopnost uceleného vnímání poměrně širokého spektra témat, která spolu vzájemně souvisí.

Mnoho z nás však netuší, jak se v této problematice zdokonalit. Proto přinášíme několik tipů a rad, díky kterým si své všeobecné znalosti jistě dokážete rozšířit i vy.

  • Věnujte čas čtení knih. Knihy jsou jedním z nejlepších zdrojů všeobecných znalostí. Ať už se jedná o beletrii či literaturu faktu, jsou jednotlivé stránky přímo přesycené informacemi, které jen čekají na to, až je vstřebáte. Zkuste si každý den najít alespoň patnáct minut ke čtení a uvidíte, jak rychle vaše vědomosti budou rozšiřovat.
  • Sledujte aktuální dění ve světě. Být v obraze z hlediska současného světového dění je pro rozvoj všeobecných znalostí naprosto esenciální. Sledování zpráv z nejrůznějších zdrojů vám navíc pomůže v budování vlastního úsudku, který je nesmírně důležitý pro váš osobní rozvoj.
  • Setkávejte se s lidmi. Přítomnost ve společnosti může být považována za jakýsi pasivní příjem kvant informací, které však můžete v budoucnu velmi pohotově sami využít. Diskuze s přáteli vám otevírá nové možnosti konverzace, během níž se dozvíte spoustu novinek z vašeho okolí i z celého světa.
  • Vzdělávejte se. Člověk by se měl učit celý život. V moderní době je tento proces značně usnadněn celou řadou informativních internetových videí či zajímavých podcastů, během kterých můžete načerpat spoustu znalostí. Ty pak můžete předávat lidem ve vašem okolí, a zlepšovat tak globální přehled vašich blízkých či známých.

Ne vždy je snadné udržet krok s vývojem naší společnosti a světa. Chcete-li si vyzkoušet, jak na tom momentálně jste, zkuste si odpovědět na sérii otázek, které vaše obecné znalosti důkladně prověří.

Přestože zvyšování obecných znalostí vyžaduje čas a důslednost, je také potřeba vědět, jak si tyto vědomosti udržet. Vaše schopnost zapamatovat si fakta a čísla je do jisté míry závislá na vašem přirozeném talentu si věci zapamatovat. Tuto vlastnost však lze ve většině případů aktivně rozvíjet, a tím také zvyšovat kapacitu vašich všeobecných znalostí.

Reklama
Reklama