Král Karel III. a Camilla: Jejich rodiny spolu konečně usednou k jednomu vánočnímu stolu

Král Karel III. a Camilla: Jejich rodiny spolu konečně usednou k jednomu vánočnímu stolu

Foto: Senedd Cymru / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Vánoční tradice se bohužel vytrácí. Naše rodiny ale budou konečně pohromadě u stolu.“ Palác potvrzuje, že král Karel III. bude dodržovat hlavní vánoční tradici – navzdory novodobým vylepšením

Pro Charlese to budou druhé Vánoce v roli krále a panovníka. Do značné míry dodržuje tradice své zesnulé matky, i když udělal několik malých změn při oslavě letošních vánočních svátků.

Král Karel III. (75) a jeho manželka Camilla (76) se po smrti královny Alžběty II. (96, † 2022) snaží „uchovat mnohé z tradic jeho zesnulé matky“, uvádí Caroline Perryová exkluzivně pro britskou verzi magazínu People. Ale i při té nejpečlivější péči se věci nenávratně změnily a některé hýčkané tradice již nebudou existovat.

V úterý 19. prosince potvrdil Buckinghamský palác, že se v pondělí 25. prosince král a královna zúčastní ranní bohoslužby v kostele svaté Máří Magdaleny. Budou je doprovázet členové královské rodiny. „Jejich Veličenstva král a královna v doprovodu členů královské rodiny se zúčastní ranní bohoslužby na Vánoční den v kostele Sandringham," oznámil palác, což převzala média včetně Merkur.de.

Královská rodina slaví Vánoce v Sandringham House v Norfolku od roku 1988 dle tradice, kterou založila zesnulá královna Alžběta – a to nejen společnou rodinnou procházkou. Minulý rok byl ale výjimečný, protože poprvé stál v čele rodiny místo královny novopečený král. Také kvůli pandemii covidu-19 neslavili členové královské rodiny Vánoce společně od roku 2019.

Reklama

Televizní projev ve stoje

„Rozhodnutí krále Charlese při projevu stát mu dovoluje zaujmout aktivní postoj během řeči a mluvit s většími emocemi než jeho matka klasicky v sedě," řekla Daily Express expertka na řeč těla Judi Jamesová při loňském oznámení Karlovy inovace.

Toto byla první slova jeho vánočního poselství: „Stojím zde v této krásné kapli svatého Jiří na hradě Windsor, velmi blízko místa, kde je s mým drahým otcem pohřbena moje milovaná matka, zesnulá královna. Vzpomínám si na hluboce dojemné dopisy, pohlednice a zprávy, které tolik z vás poslalo mé ženě a mně, a nemohu vám dostatečně poděkovat za lásku a soucit, které jste celé naší rodině projevili,“ řekl král.

Jako v každé rodině musí být nejprve zaplněna mezera, kterou zanechala královna Alžběta II.

Spousta věcí by měla zůstat stejná: dárky se vyměňují na „Vánoční den“ (25. prosince, u nás na Boží hod). Je také známo, že královská rodina si daruje „bláznivé“ dárky spíše než ty drahé. Dopoledne se jde na procházku ke kostelu sv. Máří Magdaleny, poté se široká rodina kolem krále Karla odebere na tradiční vánoční oběd. Po hostině rodina poslouchá panovníkův každoroční televizní projev, který bude ve Spojeném království vysílán v 16 hodin britského času.

Zde se tradice změnila. Zatímco královna nahrála svůj projev u svého pracovního stolu v Buckinghamském paláci obklopená zarámovanými fotografiemi rodiny, král Charles se pro svůj loňský první vánoční projev rozhodl být blízko rodičům. Stál v chóru kaple svatého Jiří na zámku Windsor, na místě, kde byl uložen princ Philip (99, † 2021) a vloni také královna.

Noví hosté u stolu

V letošním roce však dojde k některým změnám, z nichž největší bude zahrnovat hosty, kteří budou trávit čas s královskou rodinou na panství Sandringham House. K princi Williamovi (41), princezně Kate (41) a jejím třem dětem se mají podle zprávy ITV z listopadu připojit Camilliny děti a vnoučata na slavnostní oběd. V předchozích letech Camilla odpoledne opouštěla vánoční setkání královské rodiny, aby přes svátky strávila čas se svým synem Tomem Parkerem Bowlesem (49), dcerou Laurou Lopes (45) a vnukem. 

Zatímco tato část rodiny poměrně snadno takzvaně zapadne, princ Harry (39) a vévodkyně Meghan (42) se svými dvěma dětmi zůstávají ve Spojených státech amerických, daleko od oslav široké královské rodiny v Británii.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama