Kvíz: Těstoviny, jako jeden z pilířů jídelníčku celého světa. Zkuste si, jak se orientujete ve světě těstovin vy

Kvíz: Těstoviny, jako jeden z pilířů jídelníčku celého světa. Zkuste si, jak se orientujete ve světě těstovin vy

Foto: Sea Wave / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Těstoviny jsou ve většině zemí jednou ze základních položek jídelníčku. Těstoviny v některé ze svých mnoha podob provázejí život každého z nás. Rajská s kolínky ze školní jídelny, nudle s mákem u babičky nebo maminčiny zapečené flíčky s uzeným se určitě vybaví ve vzpomínkách na dětství každému z nás. Těstovinové receptury s nádechem slunné Itálie nás ovšem lákají nyní.

Původ těstovin

Ačkoliv mnozí původ těstovin připisují právě Itálii, kde jsou tolik oblíbené, jejich různé podoby znalo lidstvo opravdu dlouho a místo zrodu těstovin v současné podobě je tak trochu záhadné.

Z čeho a jak se těstoviny vyrábějí

Výroba těstovin není nijak složitá. Dříve si hospodyně dokonce vyráběly těstoviny doma. Šlo pochopitelně o jednoduché tvary, které vznikaly rozválením těsta a nařezáním. Tudíž především o nudle a fleky. Klasické těstoviny jsou z pšeničné mouky a vody. Jedná se o takzvaně bezvaječné těstoviny. Do tohoto základního těsta se mohlo přidat vejce. Potom se bude jednat o těstoviny vaječné. Často se také setkáváme se semolinovými těstovinami. Jsou zdravější a nerozvářejí se.

Těstoviny mohou vyvolávat řadu otázek. Jsou zdravé? Jak moc mě zasytí? Není lepší se jim vyhnout?

Rozhodně těstovinová jídla mají v dnešním světě gastronomie „zelenou“, ať už jde o tepelnou úpravu v nejrůznějších variantách. Těstovinám není třeba se vyhýbat, nicméně je opravdu dobré držet se při jejich konzumaci starého osvědčeného pravidla: „Všeho s mírou!“.

Jak se vyznáte v zapeklikosti těstovin vám napoví náš test

 

Reklama
Reklama