Dodá energii jako několik espres: Napodobte starodávnou přípravu kávy podle nejpovolanějších

Dodá energii jako několik espres: Napodobte starodávnou přípravu kávy podle nejpovolanějších

Foto: Andrzej Lisowski Travel / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

První lidé, kteří z kávy získávali energii, ji spíše jedli, než by se ji snažili pít. Smíchání pomleté kávy s horkou vodou je ve skutečnosti dost pokročilý způsob přípravy. Pokud hledáme první příznivce kávy, budou to nejspíše Oromové z Etiopie.

Jejich oblíbený způsob podávání kávy byl namlít jak semena, tak i sladké plody, ve kterých jsou obalena, a smíchat je se zvířecím tukem nebo přepuštěným máslem. Z těch pak vytvarovali velké kuličky s výraznou chutí.

Oromové jsou nejpočetnějším národem Etiopie, jehož obyvatelstvo tvoří asi 80 odlišných etnických skupin. Žijí především na jihu Etiopie a také na severu Keni. Mají vlastní jazyk oromštinu, ale ve vyznání jsou značně nejednotní. Převládá však islám.

Další možný „počátek“ užívání kávy pochází ze Somálska. Lidé v této piráty obývané části světa mají dodnes v oblibě pokrm zvaný „bun“. Laicky řečeno se jedná o smažená kávová zrna s přepuštěným máslem a olejem, představuje historii konzumace kávy Robert Evans ve své knize Stručná historie neřesti, který původní somálský recept na kávový bun vyzkoušel:

Přísady

1 šálek nemletých kávových zrn
1/2 šálku rostlinného oleje
2-3 lžíce přepuštěného másla (neboli ghí)

Bun není těžké připravit. Stačí jen rozehřát olej, umýt kávová zrna a smažit je asi po dobu dvaceti minut. Podle vůně poznáte, kdy už se skoro začínají pálit. Tehdy přidáte máslo. Pokud uděláte všechno správně, bude váš dům vonět trochu jako připálená káva a hodně jako velmi příjemné ráno, rozplývá se autor knihy.

Jako stimulant funguje bun dokonale

Přepuštěné máslo je pikantní a mastné. Podle tradic byste si měli trochu namazat na obličej jako hydratační krém. Kávová zrna neobsahují velké množství kalorií, jsou ale velmi aromatická, a když sníte čtvrt šálku, nabudí vás to stejně dobře jako několik espres, jen pak nebudete tolik roztěkaní.

Reklama

Sůl dodá na dokonalosti chuti

Tento volitelný krok není příliš autentický, ale pokud chcete svůj bun ještě vylepšit, můžete uvařená zrna po odstavení z plotny posypat solí. Protože sůl je přesně to, co schází pikantní, sladké chuti vařených kávových zrn k dokonalosti. V kombinaci s mastným ghí bude váš bun chutnat skoro jako křupky. „Rozhodně doporučuji,“ dodává Evans.

Ale co „káva" v dnešním slova smyslu, tedy jako všeobecně oblíbený, vařený nápoj zalitý vodou? Jak ta přišla na svět? Podle kronikářů započal milostný vztah mezi lidmi a kávou v horách poblíž starého města Mocha.

Reklama
Zdroje článku:
cs.wikipedia.org, EVANS, Robert. Stručná historie neřesti: Jak nešvar budoval civilizace. Přeložila Klára DOLEŽALOVÁ. Praha: Dobrovský, 2017. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-506-4.
Reklama