Nenechte si ujít baristický zážitek: Pravá turecká káva z horkého písku

Nenechte si ujít baristický zážitek: Pravá turecká káva z horkého písku

Foto: serezniy / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Turecko je nádherná země plná úchvatné krajiny, architektonických památek a bohatého kulturního vyžití. Pokud v létě plánujete cestu do tzv. země půlměsíce, určitě si nenechte ujít velmi zajímavý zážitek a rozhodně požitek – kávu připravovanou v horkém písku.

Vznik turecké kávy, jejíž název je odvozen od způsobu přípravy, který vynalezli Turci, se shoduje s obdobím osmanské říše. K rozšíření kávy do světa dochází až po tomto období. Od Osmanů se o kávě dozvěděli také Evropané a přivezli ji do Ameriky. Z tohoto důvodu je ekvivalent slova káva v mnoha jazycích velmi podobný slovu „kahve“. Nizozemští obchodníci představili kávu jako „koffie“ a rozšířili ji po celém světě. V angličtině se jí říká „coffee“ a ve francouzštině „café,“ přičemž všechna tato slova pocházejí z arabského „kahva“.

Není turek jako Turek

Jako Češi známe „turka“ neboli vznešeněji „tureckou kávu“ velmi dobře. Co na tom, že umletá káva jakékoliv kvality zalitá horkou vodou by opravdovým Turkům způsobila přinejmenším srdeční zástavu. Pokud vyrazíte za hranice rodné hroudy a vydáte se do Turecka, zajděte si na jejich pravou tureckou kávu, a to hned ve verzi: uvařená v písku.

Začněme tím, že turecká písková káva není způsob pražení kávových zrn, ale metoda přípravy kávy, která se podobá vaření. 

Tato tradiční turecká metoda přípravy kávy spočívá v použití pánve naplněné pískem, který se zahřívá na otevřeném ohni. Barista dá mletou kávu a vodu do speciální nádoby zvané „cezve“ (džezva), kterou vloží do písku a kávu zahřeje.

Reklama

Písek vytváří rovnoměrné teplo a káva se téměř okamžitě napění. Džezva se vyndá, třikrát až čtyřikrát se zaboří do písku. Čím hlouběji se džezva do písku umístí, tím je teplejší, což lze kontrolovat během celého procesu vaření. Jakmile káva napění až po vrchol nádoby, přelije se do speciálního malého šálku zvaného „demitasse“.

Tradiční turecká káva v tradičním šálku
Tradiční turecká káva v tradičním šálku "demitasse" s nezbytným sladkým dezertem. | Zdroj: EsinDeniz / Depositphotos

Kávová sedlina se rychle usadí na dně a vytvoří silný, hustý nápoj. Výsledný produkt je hustší a silnější než jakákoli jiná metoda přípravy, a to proto, že jemně namletá kávová zrna se po uvaření nefiltrují. V tomto případě je „náš turek“ a „turecký turek“ podobný.

Typické šálky demitasse se podobají šálkům na espresso, někdy mají tepaný kovový obal i se špičatou pokličkou. Často se v nich písková káva servíruje společně s dezertem.  Mohou býCelý proces od mletí přes přípravu až po servírování této turecké kávové lahůdky probíhá jako zvláštní obřad.

Reklama
Reklama