Historie kávy aneb jak se z docela neznámého rituálního nápoje stala globální komodita

Historie kávy aneb jak se z docela neznámého rituálního nápoje stala globální komodita

Foto: Bruno Befreetv / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Ach! Jak sladce chutná káva, lepší než tisíc polibků, jemnější než muškátové víno. Kafe, kafe, musím to mít. A pokud mě někdo chce povzbudit, oh, dej mi šálek kávy!“ Zní libreto Kávové kantáty od Johanna Sebastian Bacha.

Původ kávy je opředen legendami

O původu kávy vypráví mnoho pozoruhodných legend. Ta nejzajímavější je o pastevci jménem Kaldi, který v 9. století pásl stádo koz na svazích etiopských kopců. Jednoho dne si všiml, že jsou kozy po požití červených bobulí z tamních keřů velmi neklidné. Zvídavý pastevec je ochutnal a s nadšením donesl mnichovi do nedalekého kláštera. Mnich je odmítl a hodil do ohně. Vůně pražených bobulí přiměla mnichy je posbírat, semlít a uvařit v horké vodě. Tím spatřil světlo světa první šálek tohoto lahodného moku. 

Rituální nápoj měl muslimům přinést sám Mohamed

První písemné záznamy o konzumaci kávy pocházejí až z poloviny 15. století ze súfijských klášterů v jihoarabském Jemenu. Divoké kávovníky původně rostly pouze v etiopské provincii Kaffa, odkud se dovážely do jižní Arábie, Egypta a zbytku severní Afriky. Jednalo se o odrůdu Coffea Arabica. Muslimové nejdříve kávu požívali jako rituální nápoj. Umožňovala jim mimo jiné během ramadánu dodržovat přísný náboženský půst a zůstávat v noci vzhůru. Některé islámské legendy dokonce přisuzují původ kávy Mohamedovi. Proroku jej měl přinést pro lid archanděl Gabriel jako náhradu za koránem zakázané víno.

Sklizeň a balení kávy do pytlů
Sklizeň a balení kávy do pytlů | Zdroj: Internet Archive Book Images, Wikimedia commons

Korán jej zakázal, jeho obliba však vzrůstala

Islámské úřady později kávu označily za omamný nápoj, načež ji korán zakázal. I přes hrozbu přísných trestů se stala velmi oblíbenou pochutinou. V Arábii vznikaly první kavárny a z pití kávy se stal kulturní zvyk. Během 16. století se káva rozšířila do celého Středního východu, Persie a Turecka. Do Evropy se dostala poprvé v roce 1526 v bitvě u Moháče spolu s tureckou armádou, která napadla Uhry. O tři roky později se rozšířila do Rakous se stejnými Turky obléhajícími Vídeň. Káva byla velmi dobrá na podporu trávení, na zrychlení ducha a na čištění krve,“ popsali její účinky na konci 16. století Angličané, kteří navštívili Osmanskou říši.

Káva se rychle rozšířila po celé Evropě

V 2. polovině 16. století začal v Benátkách vzkvétat obchod s kávou, která se sem přivážela ze severní Afriky. První kavárna na evropském kontinentě byla otevřena v roce 1645 v Benátkách a sloužila jen pro místní zámožnou smetánku. Účinky kávy byla uchvácena nejen široká veřejnost, ale také evropští panovníci. Do Británie se dostala během 17. století prostřednictvím dovozu Britskou Východoindickou společností a Nizozemskou Východoindickou společností. V roce 1675 zde fungovalo přes 3 000 kaváren. Ve Vídni vznikla první kavárna v roce 1683. Zde se později zpopularizovalo její pití spolu s cukrem a mlékem.

Produkce v Jemenu brzy přestala stačit

Se vzrůstající oblibou se v 17. století začala káva pěstovat kromě Jemenu také v Indii, na Jávě a dalších indonéských ostrovech, v 18. století v Brazílii a na Havajských ostrovech. Postupně byly vyšlechtěny další poddruhy – Coffea robusta, Coffea liberica nebo Coffea excelsa. Dnes je káva jednou z největších a nejvýnosnějších komodit na světě. Pěstuje se ve více než 50 státech. Její zemědělská produkce zaměstnává přibližně 500 milionů lidí s roční produkcí okolo 10 milionů tun (údaj z roku 2021).

Reklama
Reklama