Jak se chovat na bále: Proplujte plesovým oceánem s grácií delfína

Jak se chovat na bále: Proplujte plesovým oceánem s grácií delfína

Foto: ArtesiaWells / Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Plesy jsou jako olympijské hry ve společenských kruzích – a my bychom měli být připraveni na zlatou medaili v eleganci! Kdo jiný by nám mohl být při takové společenské události lepším trenérem než samotný Ladislav Špaček, český guru dobrých mravů?

Ve své encyklopedii plesového savoir-faire, „Nová velká kniha etikety", nám Špaček prozrazuje, jak elegantně vstoupit do sálu a plavat si plesovým oceánem s grácií delfína, aniž bychom se cítili jako muž, který spadl přes palubu. Takže, když vám příště na plese někdo řekne "držte se", budete vědět, že to není kvůli mořské nemoci!

Kdy přijít                                                                                                                                   

Na ples se nemusíme hnát přesně na úder hodin oznamující začátek, dorazit bychom měli maximálně s lehkým, elegantním zpožděním. Hlavní je přijít ještě před slavnostním předtančením, které ples tradičně odstartuje. Je to podobné jako chytit první vlnu při surfování - nechceme přijít ani moc brzy, ani moc pozdě, ale akorát, abychom si užili tu nejlepší jízdu večera.

Faux pas u přezouvání

Pokud v místě konání plesu neexistují vyhrazená místa pro přezouvání a kosmetické úpravy, což bývaly kdysi budoáry, stává se z partnera živý štít. Jeho úlohou je diskrétně kryt dámy, která se musí přezouvat u šatny. Ale mnohem elegantnější je zajistit partnerce dopravu přímo od domova k samotné šatně. Tak se vyhne veřejnému přezouvání a příjezd bude stejně působivý jako přílet vrtulníkem na červený koberec - efektivní a bez jakýchkoli šatnových manévrů.

Příchod ke stolu a pohodová konverzace

Při příchodu ke stolu se slušně představte. Muži nejdříve představí svou dámu. Následuje elegantní posun židle pro ni, poté se usadíte muž. Zapamatujte si, dámy sedí vpravo od pánů, a střídáte se muž-žena, aby byla společnost vyvážená. V rozhovoru se snažte plout hladce - vybírejte témata přinášející pohodu, vyhýbejte se těm bouřlivým. Pokud omylem vyvoláte „bouřku“, rychle přejděte směrem k humoru nebo převeďte hovor do klidnějších vod.

Reklama

Taneční etiketa v kostce

Hned na začátku, jako gentleman, odstartujte večer tancem s vaší drahou polovičkou. Pak můžete roztancovat i další dámy u stolu nebo z okruhu vašich kamarádů. Když někdo vyzve k tanci vaši partnerku, je slušné oplatit laskavost tím samým. Singl muž má volnou ruku v tanečním výběru - jako dítě v cukrárně, zatímco ten, kdo přišel s doprovodem, by se měl držet své společnice, a nebloudit po sále jak turista v Louvru.

Při výzvě k tanci nezapomeňte na eleganci - zapnout sako a zdvořile požádat. V tanci pak buďte ohleduplní, veďte s jemností a vyhýbejte se kolizím. Pokud dojde ke kontaktu s jiným párem, gentleman se omluví za oba. Při prvním tanci s novou partnerkou je na muži, aby se představil. Rozhovor během tance by měl být ne příliš osobní a po tanci nezapomeňte na galantní doprovod dámy zpět k jejímu místu s vděčným pohledem nebo úsměvem k jejímu partnerovi. Malé gesto, velký dojem!

Zrádné jídlo a pití

Během večeře nebo rautu je dobré držet se zásady „ne česnek a cibuli" a mít na paměti, že s alkoholem to chce znát míru. Pokud se vám náhle začne zdát, že jste středem vesmíru, nejzábavnější osobou na planetě a že další sklenička vás promění v samotného krále párty, je to jasný signál, že nastal ten pravý čas na elegantní ústup. Koneckonců, je lepší odejít v momentě, kdy vás všichni mají za hvězdu, než zařídit show, na kterou by všichni dlouho vzpomínali z jiných důvodů.

Nejsme na večírku

Skvělá zábava s přáteli je na plese samozřejmě na místě, ale pamatujme, že to není obyčejná domácí párty. Pánové, i když už ukazuje hodiny půl druhé ráno a nálada je na vrcholu, nezapomeňte, že kravata zůstává tam, kde má být, a ani ten nejpovolanější knoflíček u košile by neměl kapitulovat – a co teprve myšlenka na to, že byste se zbavili saka! A dámy, ačkoliv se může zdát lákavé vysvobodit nohy z elegantního obutí pod stolem, zachovejte boty na nohou. Odcházet z plesu bychom měli ve stejném duchu, v jakém jsme přišli: s grácií a elegancí, a to i kdyby nás už boty tlačily. Naše odcházení by mělo být tak důstojné, že by nás za vzor mohli mít dokonce i filmoví hrdinové z červeného koberce.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama