Zkouška z českého jídla a pití: Gastronomický kvíz všeobecných znalostí

Zkouška z českého jídla a pití: Gastronomický kvíz všeobecných znalostí

Foto: stockfotocz2 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ke kultuře každého národa patří neodmyslitelně její charakteristická kuchyně. Tedy typická jídla, pokrmy a také pití. Existuje mnoho restaurací, které se zaměřují na českou kuchyni.

Svíčková, vepřo knedlo zelo nebo šišky s mákem

To jsou typické české pokrmy, na které se správnému Čechovi sbíhají sliny.

Polévky

Samostatným bodem jsou polévky. Jsme národ, který má polévky v oblibě a podávají se buď jakou první chod dvouchodového menu, nebo jedná-li se o hustou polévku, lze ji podávat jako samostatný chod s chlebem, houskou či rohlíkem.

Luštěninové polévky, například fazolovou, je možné podávat samostatně. Luštěniny jsou důležitým zdrojem bílkovin a do jídelníčku by měly být luštěniny pravidelně zařazovány. Nehodí se ale do jídelníčku novopečených matek, které kojí.

Vývar

Vývar se zavářkami a se zeleninou jsou klíčovou součástí české kuchyně. Vývary se vaří opravdu dlouhou dobu. Čím déle se vývar vaří, tím hodnotnější je polévka. Může se použít například maso hovězí, slepičí nebo kuřecí. Silný vývar je perfektní stravou pro nemocné, pro těhotné a pro kojící maminky. Také se hodí pro sportovce. Zkrátka ve vývaru je obsaženo mnoho důležitých živin.

Buchty a koláče

Všimli jste si, že v každé pohádce, když jde „Honza do světa“ dostane od maminky, babičky nebo kmotry upečený ranec buchet?

Reklama

Přílohy k masu

Českou typickou přílohou k masu jsou knedlíky. Dělíme je na bramborové nebo houskové. Jinak se ale k masu přidávají také brambory, rýže nebo těstoviny.

Pití

Jsme-li již dospělí, k vepřu knedlu zelu si dáme rádi pivo. Český národ je národem pivařů a pivo je jedno z nejchutnějších piv v porovnání se světem. Jinak si můžeme nalít k jídlu kohoutkovou nebo minerální vodu, limonádu či si dopřát čaj. K dezertům či sladkým jídlům se hodí mléko nebo kakao. Hodně lidí má v oblibě také černou kávu.

Ověřte si své znalosti z české gastronomie v následujícím kvízu.

Jak jste na tom s vašimi znalostmi o gastronomii? A zajdete si do restaurace s typicky českou kuchyní?

Reklama
Reklama