Hravá Česká republika: Kvíz všeobecných znalostí o českých hrách a zábavě

Hravá Česká republika: Kvíz všeobecných znalostí o českých hrách a zábavě

Foto: romrodinka / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hry a zábava zkrátka patří do života lidí. Již malé děti se učí si hrát a tím se učí i mnoha dovednostem. Provozovat hry a mít nějakou zábavu se promítalo do všech společenských vrstev.

Historie her: Krčmy a hostince

Dnes chodíme do hospody „na jedno“, abychom se pobavili ve společnosti. V historii tomu bylo podobně a chodilo se do krčem a do hostinců. V období středověku se zakládaly krčmy a hostince jak ve městech, tak ve vesnicích. V pozdním středověku zakládala tyto budovy vrchnost ve svých hostincích a ty poté pronajímala.

Šlechta a hry

Hry jako jsou deskové hry, šachy či vrhcáby, karetní hry a hry s koulemi a míči byly u šlechty velmi oblíbené.

I v pohádkách je zobrazena jedna z oblíbených zábav šlechty. Jedná se o lov. Stejně tak můžeme vidět sbírky, lovecké místnosti v zámcích nebo hradech. Touto zábavou se šlechtici zdokonalovali v mnoha ohledech. Fyzická zdatnost, střelba samostřílem a poznávání okolního terénu byla jasná pozitiva při této zábavě.

Zábava ve městech: Tanec

Tanec se řadí do centra zábavy ve městech i na vesnicích. Tancovalo se při příležitosti různých oslav, i v domech, kde se zkrátka tančilo. Dnes máme také různé plesy, na které chodíme tančit. Ve vesnicích jsou to také plesy, někdy s určitou tematikou – například „myslivecký ples“.

Československý vynález: Pexeso

V roce 1965 vymyslel výtvarník Zdeněk Princ tuto hru „pexeso“. Účelem měla být propagace nakladatelství Pressfoto. Zdeněk Princ navrhl „Obrázkovou mozaiku“. Nakladatelství se moc líbil nápad, ale nelíbil se mu název.

Reklama

Motivy pexesa

Je zajímavé, že prvním motivem na pexesu byly mayovky. Poklad na Stříbrném jezeře v čele s Vinnetouem a Old Shaterhandem se vyskytly na filmovém plátně. Hrdinové i z ostatních mayovek se objevili na pexesu z rukou tohoto výtvarníka. Další motivy jsou pohádkové s postavičkami z večerníčků. Pexeso je vynikající hrou na vizuální paměť a na učení se soustředění. Dnes můžeme nalézt rozličné motivy pexesa – dopravní, hrady a zámky, zvířata, rostliny atd.

Ověřte si své znalosti o hrách a zábavě v následujícím kvízu.

Půjdete si zahrát nějakou hru nebo se chystáte na ples?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama