Palma Raphia regalis je absolutním rekordmanem v říši rostlin. Její listy dosahují neuvěřitelné délky až 25 metrů

Palma Raphia regalis je absolutním rekordmanem v říši rostlin. Její listy dosahují neuvěřitelné délky až 25 metrů

Foto: PantherMediaSeller / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Listy palmy Raphia regalis jsou největší v říši rostlin. V průměru dosahují délky asi dvaceti metrů, v některých případech mohou měřit až 25 metrů. Celkově má rostlina hned několik využití pro místní domorodce.

Palma Raphia regalis

Absolutním rekordmanem mezi všemi rostlinami, co se týče délky listu, je druh palmy Raphia regalis. Tento druh palmy patří do čeledi Arecacae. Tato palma, jejíž listy dosahují impozantní délky, se nachází především v zemích západní Afriky. Najdeme ji například v Angole, Konžské republice, Gabonu, Kamerunu nebo v Nigérii.

Obrovské listy zakrývají kmen

Co zaujme na samotné palmě, tak je samozřejmě délka jejich listů. V ojedinělých případech mohou dorůstat až dvaceti pěti metrů a šířky tří metrů, což je opravdu neuvěřitelné. Obvykle listy dorůstají průměrné délky okolo dvaceti metrů. Samotné listy jsou dělené a tvoří je asi 180 samostatných lístků uspořádaných na každé straně centrálního stonku nebo vřetena. Raphia regalis klame, že má malý kmen, v průměru dorůstá robustní kmen dosáhnout výšky tří až pěti metrů, ojediněle až šestnácti metrů. Větší část kmene zůstává obvykle v podzemí. Dojem může zkreslovat fakt, že je tento kmen z větší části skrytý pod hustými vrstvami listů.

Využití pro místní domorodce

Rostlinám rafie trvá asi 20 až 25 let, než dospějí. Dalších pět až šest let trvá, než dozrají plody, a následně celá rostlina odumírá. Rafie mají pro místní obyvatelstvo velký význam, protože rostou v bažinách, kde nejsou příliš vhodné podmínky pro zemědělství. Řapíky listů mají podobné využití jako bambus a lze je využít ve stavebnictví nebo při výrobě nábytku. Rafiová vlákna se získávají z lístků ještě nerozvinutých listů nebo z listových bází. Tato vlákna se používají k výrobě košů, tašek, rohoží a dalších dekorativních prvků.

Listy slouží jako střechy příbytků

Samotné listy se s oblibou používají jako střechy vesnických domků. Kromě toho, že rostlina poskytuje potravu zvířatům, tak i pro lidi má benefity. Než samotná palma vykvete, získává se z ní ságo, které je velmi bohaté na škrob. Velmi chutné je také palmové srdíčko, svou chutí připomíná mladou kedluben.

Největší bylinný list na světě

Dalším rekordmanem v říši rostlin, respektive mezi lekníny, je Viktorie královská, jejíž listy dosahují v průměru až tří metrů. Tyto lekníny jsou schopny unést náklad nebo dítě s váhou až patnáct kilogramů. Viktorie královská se nachází ve velkých jezerech v Jižní Americe. Spatřit ji lze ale také v dalších zemích, včetně České republiky, například v botanických zahradách v Brně, Liberci nebo Olomouci. Její bílé květy dosahují průměru 35 centimetrů a vychutnat si ji můžeme pouze několik dní, převážně v noci.

Nejdelší jehličí mezi jehličnany

Nejdelší jehličí má borovice bahenní, která se vyskytuje v USA a Mexiku. Její jehličí dosahuje neuvěřitelné délky až 45 centimetrů. Tyto dlouhé jehlice se využívají především pro výrobu košů. Samotná borovice dorůstá v průměru výšky třiceti až třiceti pěti metrů. Zajímavostí je, že tato borovice je odolná vůči požárům. Tento jehličnan patří mezi ohrožené druhy, což je alarmující fakt.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama