Nejjedovatější rostlina světa se používá v kosmetice a je oblíbená v zahradě

Nejjedovatější rostlina světa se používá v kosmetice a je oblíbená v zahradě

Foto: stocksnapper / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Představujete si, že nejjedovatější rostlina už na pohled musí vypadat nebezpečně? Poznali byste ji na první pohled? Nenechte se mýlit. Nejjedovatější na světě je totiž oblíbená letnička, která možná roste i u vás.

Často se hovoří o oleandru, který je krásný, řada lidí ho má na zahradě a přitom je velmi jedovatý – a to tak, že se jím můžete otrávit, i kdybyste na jeho větvi opékali špekáčky nad ohněm. Oleandr patří k nejjedovatějším rostlinám světa, ale nejjedovatější zdaleka není. Na prvním místě totiž stojí mnohem nenápadnější letnička, která je u zahrádkářů také velmi oblíbená – je jí skočec obecný.

Oblíbený keř

Skočec obecný (Ricinus communis) má zpravidla až 2 metry na výšku, ale leckdy bývá i vyšší. Má krásně barevné květy připomínající bodláčky. Typické je, že jeho květy jsou nejprve zelené a poté červenohnědé. I proto se lidem líbí. A protože roste skoro sám, nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu ani nemá na svého pěstitele jiné nároky, je oblíbenou součástí mnoha zahrad. Ale je to nebezpečný společník – obsahuje velmi prudký jed nazývaný ricin. A na ten neexistuje protijed. Pokud se tedy otrávíte, nebude vám pomoci.

Dávka pro otravu

Otrávit se skočcem obecným není nijak složité – dospělému stačí 15, nanejvýš 20 semen, dítě zabije už 5 semen. Vědci přitom přišli na to, že ricin je 6000krát jedovatější než kyanid. Přitom smrt po požití skočce není okamžitá. Ricin totiž působí na naše buňky a ty postupně ničí. Postupně likviduje játra, slezinu a ledviny a do týdne nastává bolestivá smrt.

Ricin pro krásu

Možná vám název ricin něco říká. Třeba znáte ricinový olej. Ten se získává právě ze skočce obecného a využívá se jako příměs do kosmetických přípravků, případně přímo jako kosmetický olej. Fascinující je, že není ani trochu jedovatý – stačí totiž, aby prošel varem a toxicitu úplně ztrácí.

Ricinový olej
Ricinový olej | Zdroj: bdspn74 / Depositphotos

Další nebezpečné rostliny

Pokud máte na zahradě skočec, je potřeba upozornit na jeho nebezpečnost především vaše děti a přátele. Existují ale i další rostliny, které běžně pěstujeme nebo rostou v přírodě kolem nás, a přitom mají potenciál zabít nás. V tuzemských podmínkách patří k nejnebezpečnějším rulík zlomocný, který už si leckdo spletl s borůvkou. Dítěti přitom stačí tři kuličky a dospělému 10, aby se otrávil. Nekončí to přitom typicky smrtí, nýbrž kómatem. Podobně nebezpečný je oblíbený keř tis červený – všechny jeho části jsou jedovaté, a už se dokonce i stalo, že se jím otrávili i lidé, kteří pod ním jen déle odpočívali. Tis vás při silné otravě zabije do několika desítek minut. A zákeřné je také vraní oko, které připomíná borůvku, ale je o něco větší. A otrávit vás může také bolehlav, který roste ve volné přírodě.

Rychlí zabijáci

Existují rostliny, které nejsou tak jedovaté jako skočec obecný, ale zase vás dokážou zabít mnohem rychleji. Což je poměrně paradoxní, ale logické – jejich jed totiž na lidské tělo působí jinak než ricin. Nebezpečný je již zmíněný bolehlav, který zabíjí do několika minut. Durman obecný vás zabije do několika hodin, stejně jako oleandr. A například rostlina Cicuta maculata vás zabije do 24 hodin.

Reklama
Reklama