Pokojové rostliny, které mají větší smysl, než pouze dekorační

Pokojové rostliny, které mají větší smysl, než pouze dekorační

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Květiny a rostliny si do našich domů pořizujeme především jako dekoraci a výzdobu. Avšak spousta z rostlin, které možná i máte doma, má zdravé účinky, a ani o tom nemusíte vědět. Spousta rostlin krásně vyčistí ovzduší, a přispívá i k lepšímu spánku.

1.    Aloe Vera

Rostlina nenáročná na pěstování, která nejen že má úžasné účinky na pokožku těla, ale je taky skvělou a užitečnou dekorací do ložnice. Aloe Vera má totiž schopnost uvolňovat kyslík a pohlcovat oxid uhličitý, a ve výsledku tímto krásně vzduch v místnosti vyčistí.

2.    Břečťan

Tuto rostlinu si oblíbí zejména alergici a vlastníci domácích mazlíčků. Břečťan umí podle studií odstranit až 94 % nečistot v ovzduší během pouhých 12 hodin, a tudíž alergikům pomůže proti kýchání, a pokud máte domácího mazlíčka, břečťan filtruje i veškeré „vůně“ z výkalů mazlíčků, a ovzduší opravdu vyčistí. Pokud se pro koupi břečťanu rozhodnete, udělejte si na něj místo někde v tmavší místnosti. Nedoporučuje se ho vystavovat přímému slunečnímu záření.

3.    Kolokázie jedlá

Tato rostlina je skvěle užitečná, co se likvidace škodlivin ve vzduchu týče, zejména pokud se jich ve vzduchu nachází velké množství. U této rostliny jsou však jedlé jen její hlízy, jinak je rostlina jedovatá.

4.    Tchýnin jazyk

Rostlina ne moc krásného vzhledu, avšak má svá pozitiva, a proto by si měla vysloužit minimálně v ložnici na okně nebo nočním stolku. Je známá tím, že ze vzduchu umí vyfiltrovat veškeré škodliviny, jako například benzen, a proto se řadí k nejlepším rostlinám k čištění vzduchu.

5.    Lopatkovec

Zvláštně pojmenovaná rostlina, kterou známe spíše pod názvem „lilie“. Čistí vzduch, a zvyšuje vlhkost vzduchu, což je skvělá věc, kterou ocení především alergici. Nenáročná na pěstování, nepotřebuje moc světla – bohatě stačí světlo, kterým si svítíte doma. Zároveň také krásně kvete, takže je skvělou dekorací do domu nebo bytu.

6.    Gerbera

Krásná barevná květina, kterou určitě spousta z nás vlastní. Můžeme ji pěstovat v květináči a umístit ji prakticky kamkoliv. Gerbera má ale na vzduch pozitivní účinky. Očišťuje ho od organických látek, a také například pohlcuje benzen, který utíká od plynového sporáku. Potřebuje ale hodně světla, takže se doporučuje ji umístit někam k oknu.

Reklama

7.    Zelenec

Ideální čistič ovzduší především pokud je součástí domácnosti dřevěný interiér. Zelenec totiž dokáže odstranit až 90 % škodlivin, které se nacházejí ve smůle a rozpouštědlech, které jsou běžnou součástí především dřevěného materiálu. Je nenáročný, a skvěle se hodí na poličky nebo jen tak na stůl.

8.    Chryzantéma

Šikovná rostlina, která pohlcuje škodliviny od benzenu po amoniak, které se v domácnosti nacházejí. Je to další z rostlin, které krásně vypadají, a zároveň pomáhají čisti vzduch okolo. Pěstovat by se měla na místě, kde má dostatek slunce a vody.

9.    Dracéna

Rostliny známé tím, že pohlcují toxiny a alergeny, a uvolňuje kyslík. Péče o ni není složitá, nevyžaduje tolik světla, a proto ji lze umístit prakticky kamkoliv.

10. Bambus

Známá rostlina, která čistí ovzduší, a je vhodná především pro alergiky, protože nemá květy a tedy ani žádný pyl. Neublíží ani domácí mazlíčkům, kteří by chtěli rostlinu ochutnat, protože není jedovatá.

Reklama
Zdroj článku:
hips.hearstapps.com
Reklama