Tajemství rčení „být v limbu“: Odhalte jej na tyrolské stezce po stopách borovice limby

Tajemství rčení „být v limbu“: Odhalte jej na tyrolské stezce po stopách borovice limby

Foto: theapflueger/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Borovice limba roste zejména v centrálních Alpách na západě Rakouska a v okolních zemích. V Tuxských Alpách v Ampasser Kessel můžeme obdivovat nejstarší strom v Tyrolsku, borovici limba starou kolem 750 let, která byla roku 1926 prohlášena přírodní památkou.

Návštěvníky touto oblastí provede slavná pěší trasa Zirbenweg (v doslovném překladu borovicová cesta) mezi vrcholkem Patscherkofel a vesnicí Tulfes. Je snadná až středně obtížná, méně náročná než horská túra a patří k nejoblíbenějším turistickým atrakcím poblíž Innsbrucku. Nabízí krásný výhled na údolí Inn, pohoří Nordkette i samotné hlavní město Tyrolska. Vede skrz nejvýše položenou botanickou zahradu v Evropě a největší i nejstarší evropský borovicový les, kde jsou stromy starší než 500 let. Koncem června a začátkem července stezku lemuje nádherný koberec rozkvetlých rudých a růžových alpských růží.

Zázračné účinky limby na spánek

Rakouští lékaři používali extrakty z jehličí borovice limba a z jejích mladých výhonků proti křečím a ke snížení krevního tlaku. Dnes odborníci doporučují borovicový nábytek pro kvalitní spánek. Dle studie Joanneum Research v Grazu je pozitivní účinek borovice limba průkazný. To, co obyvatelé alpských regionů znali a po generace si předávali (místnosti obložené dřevem, postele a kolébky vyrobené z limbového dřeva, piliny v polštářích), lze v těchto studiích prokázat. U testované skupiny lid (spících v ložnici z tohoto dřeva) došlo ke snížení srdečního rytmu až o 3 500 tepů za den a zlepšila se jim kvalita spánku. Dokonce děti chodí bez odmlouvání do postýlek, rychle usínají a spí dlouho a klidně.

Mnoho dalších předností                  

Éterické oleje z borovice působí antibakteriálně a odpuzují hmyz, jako jsou moli. Ve formě pokojové vůně nebo koncentrátu do sauny rozvíjí příjemně relaxační aroma, v pleťových krémech nebo gelech na holení má zklidňující účinky na pokožku a pomáhá předcházet podráždění nebo zarudnutí pleti. A jako masážní balzám působí blahodárně na celé tělo, uvolňuje svalové napětí, ulevuje kloubům a ideálně se hodí po sportu.

Co je to limb?

Člověk v limbu moc nevnímá, je v jakémsi polobezvědomí, případně úplném bezvědomí, eventuálně také může spát. Dříve se spojení „být v limbu“ používalo také jako synonymum pro smrt – kdo byl v limbu, byl mrtvý, vysvětluje web Zákulisí slov.

Reklama
Reklama