Rafflesia arnodli: Záhadná rostlina s ohromnými květy

Rafflesia arnodli: Záhadná rostlina s ohromnými květy

Foto: sruilk / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Planeta Země je plná záhad. Potýká se s největšími a nejnebezpečnějšími zvířaty, s lidmi, jejichž výšky nebo hmotnosti jsou zapsány v Guinessově knize rekordů, ale na naší planetě můžete narazit i například na květinu s největším a nejtěžším květem v říši rostlin.

Seznamte se s Rafflésií

Raflézie Arnoldova, nebo chcete-li také Rafflesia arnoldi, je rostlina, jejíž květ je největším a nejtěžším květem v říši rostlin. Domorodé kmeny ji nazývají tzv.„"mrtvou květinou“. Pokud však její krásu a obrovitost budete chtít spatřit na vlastní oči, musíte se za ní vydat přes půlku světa. Žádná botanická zahrada ji totiž kvůli jejím specifickým podmínkám pěstovat nedokáže. Vyskytuje se převážně na Sumatře a Borneu.

Vzhled

Tato květina mimo svou velikost je zvláštní i tím, že nemá listy, stonky ani kořeny. Jedná se o parazitickou rostlinu, která roste na liánách. Květy mají celkem pět „okvětních lístků“ červenohnědé barvy s bílými skvrnami. „Kvítky“ Rafflesie měří až 1 metr v průměru a váží neskutečných 11 kg. Kdo si myslí, že taková obří květina musí mít nádhernou vůni, je na omylu. Květ vydává hnilobný zápach, který lze přirovnat například k hnijícímu masu. Bobulovitý plod uprostřed Rafflesie má průměr 11–16 cm a obsahuje několik tisíc semen. Tento plod konzumují zvířata a roznášejí pak semena prostřednictvím výkalů.

Opylování

Zmiňovaný odporný zápach má přilákat opylovače. Pravidelnými opylovači těchto květin jsou mouchy nebo brouci, kteří hledají mršiny k nakladení vajíček. V případě, že mršinu nenajdou, musí si vystačit s lepkavým pylem. Tento opylovací proces je velmi složitý, což je jedním z důvodů, proč jsou rostliny tak vzácné. Zároveň totiž musí růst samčí a samičí květiny blízko u sebe. Musí vykvést ve stejnou dobu a zároveň je musí navštívit opylovači ve správném pořadí.

Velký květ rostliny Rafflesie arnoldi
Velký květ rostliny Rafflesie arnoldi | Zdroj: oskalix / Depositphotos

Rafflesia a zdraví

Rafflesia má blahodárný vliv na zdraví člověka. Poupata se používají v tradiční medicíně. Ženám pomáhají v těhotenství na bolesti a eliminují případná rizika spojená s těhotenstvím. Dále se poupata používají jako afrodiziakum.

Zajímavosti

Rafflesia není zajímavá jen díky svému specifickému pachu a ohromnému květu.

  • je ikonou deštných pralesů v jihovýchodní Asii a byla vyobrazena na několika indonéských poštovních známkách
  • pyl Rafflesie je také atypický, jedná se totiž o hustou lepkavou tekutinu
  • tato květina není žádný nováček, byla objevena francouzským přírodovědcem Louisem Dechampsem na tehdejší Jávě (dnešní Indonésie) již v letech 1791–1794
Reklama
Zdroje článku:
Reklama