Coco de mer: Unikátní palma plodí největší a nejtěžší semena na světě. Rekordní semeno vážilo 42 kilogramů

Coco de mer: Unikátní palma plodí největší a nejtěžší semena na světě. Rekordní semeno vážilo 42 kilogramů

Foto: onlyfabrizio / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Překrásné Seychely v Indickém oceánu nejsou pouze světově proslulé letovisko, ale také domovem jedinečné palmy, která plodí jedinečná semena s průměrnou hmotností 25 kilogramů. Není divu, že je vyhledávaným zbožím.

Hříčka přírody

Na ostrově Praslin, který je součástí Seychelských ostrovů, roste palma plodící unikátní ořechy. Tato semena jsou fenomenální z několika důvodů. Největší exempláře mohou měřit až půl metru a vážit 42 kilogramů. V průměru se váha semen pohybuje okolo 25 kilogramů. Kromě gigantických proporcí je semeno zajímavé také svým vzhledem. Ten připomíná ženský klín, a proto byl dlouho považován jako dar z nebes. Velkolepá semena jsou zajímavá nejen pro vědce a turisty, ale také pro pytláky.

Chráněné palmy

Palmy Coco de mer jsou chráněny od roku 1978. Seychely jsou přirozeným stanovištěm, kde rostliny rostou. Jejich plody jsou ale rozmístěny po různých částech světa, aby se zabránilo ohrožení jejich populace. Pytláci jsou motivováni finanční odměnou za plody. Palmy dělíme na samčí a samičí a rozpoznání mezi nimi není obtížné, jelikož jejich vzhled připomíná reprodukční orgány jednotlivých pohlaví. Dodnes kolují pověsti, že se přes noc obě palmy k sobě přikloní, čímž dochází k údajnému oplodnění. Dosud nikdo nezachytil důkazy o tom, že by k aktu došlo. Samotné palmy mohou dorůst až do výšky třiceti metrů, listy rostlin dorůstají až čtrnácti metrů. První plody začínají růst až po dvaceti pěti letech a zrají dlouhých sedm let.

Každým rokem toto číslo klesá

Bohužel, pytláctví je celosvětovým problémem nejen u zvěře, ale i u rostlin. Tato mohutná palma roste kromě Praslinu, také na druhém ostrově zvaném „Curieuse“. V současnosti na obou ostrovech roste zhruba 8 000 divoce rostoucích palem. Ochránci přírody se s pomocí obrátili na místní obyvatele ostrovů, aby pomohli palmě zajistit přežití a budoucnost. Ostrovani tak měli údajně přispět k navýšení počtu rostlin zasazením až pěti semen na svém pozemku. Rostlina totiž nebojuje pouze s pytláky, ale také s chorobami a požáry.

Semeno palmy coco de mer je opravdu těžké. Průměrná hmotnost je 25 kg
Semeno palmy Coco de mer je opravdu těžké. Průměrná hmotnost je 25 kg | Zdroj: bennymarty / Depositphotos

Vysoká cena plodů

Každoročně se sklízí asi dva tisíce ořechů. Každý plod je evidován a má svou registrační značku. Pokud by někoho napadlo vyvézt neoznačený ořech, bude mu zabaven. Pořízení ořechu není zrovna nejlevnější záležitostí. Plod vážící 20 kilogramů vyjde minimálně na 200 euro. Když si k tomu připočtete poplatek za překročení hmotnosti, můžete se dostat na velice „zajímavou částku“. Například letecká společnost Ryanair si účtuje za každý kilogram navíc 20 eur.

Využití plodů

Coco de mer je považováno za národní ovoce Seychel. V současnosti se pěstuje jako okrasná rostlina. Ovoce je jedlé, používá se zejména v Siddha medicíně, ajurvédské medicíně a v tradiční čínské medicíně. Své využití má také v jihočínské kuchyni, nejčastěji ve formě dochucovadla. Ořechy jsou často používány v různých rituálech. Díky svému vzhledu je často spojován s plodností a sexualitou. Nejčastěji končí v rukou turistů ve formě suvenýru, který si s sebou odváží zpátky domů.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama