Pro milovníky kuriozit je květina Zmijovec titánský to pravé, protože je ojedinělá svými vlastnostmi

Pro milovníky kuriozit je květina Zmijovec titánský to pravé, protože je ojedinělá svými vlastnostmi

Foto: robert.buchel.fl1.li / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jak už název napovídá, jedná se o výstřední rostlinu. Budete určitě jedním z mála majitelů této rostliny. Má podivuhodné květy i plody a dosahuje obrovského vzrůstu.

Zmijovec titánský (Amorphophallus titanum)

Je to rostlina obrovského vzrůstu se zajímavými květy, ale i plody. Vyrůstá do ohromné výšky – 1,5 metru. Je možné ji pěstovat jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu. Ve vegetačním období je nutné ji letnit a na podzim je potřeba ji včas zazimovat.

Zápach květu

Květ se vytváří asi tak na pět dní, ale vydává opravdu velmi nepříjemný zápach. Představte si zápach hnijícího masa.

Sběratelé květin

Pokud spadáte do kategorie sběratelů kuriózních rostlin, pak je tato rostlina pro vás to pravé ořechové.

Kam se Zmijovcem titánským?

Jakmile vykvete, je potřeba jej přemístit na balkón nebo terasu. Když začíná zmijovec titánský na podzim uvadat, nemusíte se o ni bát. Je zapotřebí tuto výstřední rostlinu připravit na zimování.

Zazimování

Zmijovec titánský se žloutnoucí nadzemní částí se doporučuje již nezalévat. Nechte ji uschnout, poté vyjměte hlízu z květináče, očistěte hlízu rostliny vodou, odeberte malé hlízky a hlízu uložte do temné a chladné místnosti.

Reklama
Amorphophallus titanum v botanické zahradě
Amorphophallus titanum v botanické zahradě | Zdroj: robert.buchel.fl1.li / Depositphotos

Vysazení po zazimování

Na jaře se doporučuje vysadit tuto neobvyklou rostlinu v momentě, když objevíte na hlíze narůžovělou špičku, hlízu vysaďte. Malé dceřinné hlízky vysaďte hned, nezalévejte a stejně jako hlavní hlízu ji uložte.

Zmijovec titánský neboli áronova hůl

Jedná se o rod jednoděložných rostlin z čeledi áronovitých, ve které se řadí do podčeledi Aroideae. Je to teplomilná rostlina, která pochází z tropických deštných pralesů Asie. Také ji můžete nalézt v tropech Afriky, Austrálie a Polynésie.

Ohrožený druh

Květ této rostliny je uveden jako ohrožený druh Mezinárodní unií pro ochranu přírody (UICN) s odhadem, že ve volné přírodě můžete najít méně než 1000 jedinců. Pokles těchto rostlin je způsoben těžbou dřeva a přeměnou původního lesního okolí rostliny na plantáže palmy olejné.

Zápach květu

Zápach květu ucítíte nejvíce během vrcholu květu v noci do časného rána. Květenství vytváří ještě navíc teplo, které umožňuje zápachu se dále rozšiřovat. Samozřejmě kombinace tepla a zápachu přitahuje opylovače, především mouchy.

Vývoj květenství

Než vykvete tato rostlina, trvá to několik týdnů. Nejdříve z hlízy vyraší zárodek řapíku a tlustá protáhlá květní palice. Ta je ochráněna tzv. toulcem. Když se toulec rozvine, začnou na sodní části kvést kvítky samičí a později samčí, které jsou nad nimi umístěné. Jak už bylo řečeno, v ten moment vydává rostlina velmi odpudivý zápach. Ten je způsoben řadou těkavých organických sloučenin. Nejvíce k tomuto odéru přispívá dimethylrisulfid. K tomu ještě se připojí vydávání tepla a povrchová teplota květní palice dosáhne 36 stupňů Celsia, zatímco teplota okolí je přibližně o 10 stupňů Celsia nižší.

Víte, že v roce 2014 ve středu 26. června Zmijovec titánský vykvetl v botanické zahradě v Liberci?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama