Obří australské klokany vyhubili pravěcí aboridžinci, nikoli doba ledová

Obří australské klokany vyhubili pravěcí aboridžinci, nikoli doba ledová

Foto: Adwo / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Před příchodem prvních lidí do Austrálie vládli kontinentu obří klokani a lvi. Kromě nich se zde vyskytovala řada velkých zvířat, která zmizela v krátké době po příchodu člověka.

Tato zvířata obývala nejmenší kontinent ještě před 400 tisíci lety, ale před padesáti tisíci lety po nich nebylo ani památky. Zmizela s příchodem prvních lidí, což potvrzují nově objevené jejich kosterní zkameněliny v místních v jeskyních. Právě tyto objevy jsou klíčem k pochopení fauny Austrálie v době ledové. Bylo prokázáno, že klokani v tomto období dosahovali výšky až tří metrů, samozřejmě jen některé druhy.

Klimatem to nebylo

Protože zvířata zmizela v době, kdy bylo klima relativně příznivé a teoreticky se jim mělo dařit, museli vědci do modelu jejich vymizení zahrnout i člověka a jeho aktivity. Ukázalo se, že vypalování otevřených prostranství a lov mláďat těchto zvířat způsobily jejich vyhynutí v krátkém časovém úseku. Otázka, co zabilo australskou takzvanou megafaunu – včetně obřích klokanů a tvorů podobných vombatům velkých jako nosorožec – během poslední doby ledové rozděluje paleontology.

Přišel a vyhubil

Nejpopulárnější teorie jsou, že změna klimatu dohnala obry k vyhynutí před více než 40 000 lety nebo že domorodci, kteří dorazili do Austrálie již před 60 000 lety, byli zodpovědní za nadměrný lov nebo vypalování vegetace, kterou se tvorové živili. Ale fosilní důkazy z oblasti Naracoorte Caves ve státě Jižní Austrálie vyloučily jako příčinu změnu klimatu, podle článku zveřejněného v měsíčníku Geologické společnosti Ameriky „Geology“ v roce 2006.

Autor článku, paleontolog z Flinders University Gavin Prideaux, řekl, že práce jeho výzkumného týmu v jeskyních ukázala, že na vyhynutí zvířat měli podíl lidé, ačkoli nenašli žádné přímé důkazy o lidském zásahu. „Pokud to nebylo klima, pak to museli být lidé," řekl Prideaux pro The Associated Press. „Nyní je potřeba vyřešit, zda šlo o lov, nebo o ničení krajiny vypalováním... ale pravděpodobnější je obojí," dodal.

Prideaux vedl australský výzkumný tým, který zkoumáním stalagmitů v jeskyních a studiem sedimentů zaznamenal srážky v oblasti Naracoorte v průběhu 500 000 let.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama