Raw strava není moderní novinkou: První Evropané jedli syrové vše

Raw strava není moderní novinkou: První Evropané jedli syrové vše

Foto: IgorVer / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejstarší lidé v Evropě nepoužívali oheň, ale měli vyváženou stravu z masa a rostlin – vše jedli syrové, tvrdí tým výzkumníků vedený Karen Hardyovou z University of York a Autonomní univerzity v Barceloně.

Syrová strava, označovaná jako raw food, je v současnosti velmi populární. Její zastánci věří, že je mnohem zdravější než strava vařená. Jak to ale viděl přímý konzument raw stravy zhruba před milionem let?

Všichni jsme raw

Před milionem let byli vyznavači syrové stravy všichni příslušníci lidského druhu. Oheň se podle nových analýz zubního kamene na zubech u prvních Evropanů používal až zhruba před 800 000 lety. Zbytky plaku a zubního kamene byly nalezeny na zubech pračlověka objeveného ve Španělsku, jehož majitel žil před 1,2 milionem let.

Tyto mikroskopické fosilie z dutiny ústní dokazují, že dotyčný člověk konzumoval maso, hmyz a semena. Zubní plak obsahuje zbytky svaloviny, těl hmyzu a mikroskopická škrobová zrnka ze semen. Veškerý materiál je však syrový a neprošel tepelnou úpravou. Zuby byly nalezeny v roce 2007 v jeskyni Sima del Elefante (Sloní jáma) v oblasti Atapuerca, v severním Španělsku. První pravěcí lidé tam přišli před více než 1,2 milionem let.

„Na nalezených zubech můžeme prezentovat, že tito první Evropané rozuměli lesnímu prostředí a dokázali z něj získat vyváženou stravu tím, že jedli širokou škálu potravin a kombinovali škrobovou rostlinnou stravu s masem," vysvětluje Dr. Karen Hardyová z americké University of York.

Reklama

Úsvit vaření

O počátku používání ohně se vědci stále dohadují. Někteří tvrdí, že lidé začali používat oheň k přípravě jídla již před 1,8 milionem let, jiní se domnívají, že až před 400 000 lety. „Vařená potrava poskytovala více energie a vaření může souviset s rychlým nárůstem velikosti mozku, ke kterému došlo před 800 000 lety," dodává doktorka Hardyová.

Žádná zjištěná vlákna u nalezeného zubního plaku nebyla zuhelnatělá a nebyly nalezeny ani žádné důkazy o vdechnutí mikrouhlíků, což je obvykle jasný indikátor blízkosti požáru.

Možné první důkazy o používání ohně byly nalezeny na některých velmi starých lokalitách v Africe. Nedostatek důkazů o existenci ohně v Sima del Elefante však naznačuje, že si tuto vymoženost nejstarší lidé neodnesli s sebou, když opouštěli Afriku. Nejstarší definitivní důkaz o používání ohně v Evropě pochází z doby před 800 000 lety ze španělské lokality Cueva Negra.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama