Kvíz: Zavzpomínejte na 80. léta a zabroukejte si tehdejší české hity

Kvíz: Zavzpomínejte na 80. léta a zabroukejte si tehdejší české hity

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 80. letech se rozrostl žánr trampských a country písní. Mezi osobnosti této doby se řadí například Waldemar Matuška, Petr Spálený, Karel Zich nebo Naďa Urbánková.

Waldemar Matuška se svým zvučným nádherným hlasem a svébytným vzezřením si získal mnoho posluchačů. Z jeho písní můžeme jmenovat například „Když jdou na mužskýho léta“ nebo „Tisíc mil“. Maminka byla zpěvačkou ve vídeňských operetních divadlech. Talent měl tedy po kom zdědit. Hrál na kytaru, banjo i kontrabas. Jako zpěvák získal i nějaké filmové role a nazpíval písně některých oblíbených seriálů.

Waldemar Matuška koncertoval i v zahraničí a zabydlel se na Floridě se svou ženou Olgou Blechovou. Jeho skladby byly komunistickými úřady zakázány. Waldemar Matuška však po roce 1989 v Česku opět vystupoval a on a jeho písně jsou velice oblíbené. Tisíc mil zazní přeci u každého táborového ohně.

Dámou na české hudební scéně je nepochybně mezi jinými i Petra Janů. Petra Janů má okouzlující barvu hlasu a ohromný rozsah. Dokáže perfektně zazpívat jak hluboké tóny, tak i ty vysoké. Písně, které Petra Janů zpívá, jsou různorodé. Hity jako „Není nám už sedmnáct“ nebo „Ještě se mi směj“ či „Léta bláznivá“ a „To máme mládež“ si každý rád s Petrou Janů zabrouká. Svůj hlas a nadání předvedla na soutěži „Mladá píseň v Jihlavě“. Petrů Janů můžeme zařadit jako rockovou zpěvačku i jako zpěvačku kantilén – také nazpívala krásné duety. Třikrát zvítězila v anketě Zlatý slavík (1987–1989).

Muž Petr Spálený také promluvil do této éry, například písní „Já věřím tvým snům“. Zřejmě věřil i svým snům. Maminka hrála na klavír. Petr Spálený se učil na bubny v beatových skupinách. Také si vyzkoušel role herce v Trháku a v seriálu Dobrá voda.

Tak snad jste si s kvízem zpříjemnili váš den a poslechnete si české hity z 80. let.

Reklama
Reklama