Navigace, zacházení s penězi či používání mozku: Jsou chytřejší muži, nebo ženy?

Navigace, zacházení s penězi či používání mozku: Jsou chytřejší muži, nebo ženy?

Foto: Wavebreakmedia / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na poli inteligence se dlouhodobě odehrává fascinující „duel“ mezi muži a ženami! Zatímco muži tradičně dominují v IQ testech a Nobelových cenách, ženy přebírají vedení v emocionální inteligenci a finančním rozhodování. V našem článku zjistíte, jak se mužský a ženský mozek liší a kdo má navrch v moderním světě inteligence a schopností. A vězte, že ani jednomu pohlaví nepřidáváme body, pouze jsme převzali objektivní výsledky výzkumů, takže spíše záleží na úhlu vašeho pohledu.

Tradičně jsou v testech inteligence lepší muži. Britští akademici, kteří studovali na začátku století inteligenci, zjistili, že muži mají o pět bodů vyšší IQ než ženy. Vědci z Manchesteru podpořili svá tvrzení výsledky z testů mezi studenty, kde byl rozdíl mezi muži a ženami ještě výraznější, uvedl začátkem roku 2017 magazín Rodina dnes. Ukázalo se, že ve vyšších kategoriích IQ (125 a 155) bylo mužů výrazně více než žen. I přes kritiku, že testy nezohledňují kreativní nebo sociální inteligenci, Paul Irving, jeden z autorů studie, uvedl, že byly použity seriózní testy měřící obecnou chápavost, ale dodal že „žádná studie není stoprocentně průkazná, ostatně – co je ve vědě stoprocentně dané, že?“

Nobelovy ceny a mužská dominance

Muži jsou častějšími laureáty Nobelovy ceny ve všech oblastech, od fyziky po ekonomiku. Historicky muži dominují v těchto prestižních oceněních, přičemž mezi ženami laureátkami je například Marie Curie-Skłodowská. V posledních letech ale dostává toto ocenění čím dál více žen z celého světa.

Rozdíly v mozku

Mužský mozek má lépe vyvinuté části pro prostorovou představivost. Muži tak mají lepší navigační schopnosti a jsou schopni efektivněji identifikovat tvary a odhadnout vzdálenosti.

Využívání mozku

Studie ukázaly, že ženský mozek je využíván více, což může vysvětlovat, proč ženy potřebují delší dobu na regeneraci a spánek – nejméně o 20 minut (i když to tak v každodenním shonu tak nevypadá). Podle výzkumu ředitele výzkumu profesora Jima Hornea „ženský mozek pracuje o dost intenzivněji, takže můžeme s klidem srovnat mozek 75leté ženy se 70letým mužem“.

Reklama

Změny ve výsledcích IQ testů

Přestože dříve byli muži v průměru lepší v IQ testech, nedávné studie naznačují obrácený trend. V roce 2012 novozélandský psycholog James R. Flynn zjistil, že výsledky IQ testů se nyní přiklánějí ve prospěch žen. Toto zjištění je přičítáno zvýšenému multitaskingu (schopnost zároveň vykonávat více úkolů) a rozmanitějším činnostem, kterým se ženy věnují.

Investice a finanční rozhodnutí

V oblasti investování a finančního plánování jsou ženy považovány za opatrnější, buď z důvodu, že mají obecně nižší investiční sebevědomí a mají tendenci promýšlet svá rozhodnutí hlouběji. Navíc umějí mnohem snadněji snížit výdaje a tak ušetřit. Muži jsou naopak více nakloněni riziku – doslova „dvakrát častěji jdou do rizika, většinou do zbytečného“.

Emoční a jazykové schopnosti

Ženy excelují v emoční inteligenci a mají lepší jazykové dovednosti. Již malé holčičky mají bohatší slovní zásobu a také tendenci vyvíjet složitější jazykové konstrukce a lépe číst už v raném věku.

Vědomostní soutěže

V mezinárodní internetové vědomostní soutěži Trivial Pursuit, což je nejklasičtější americká kvízová hra s otázkami a odpověďmi, ženy v roce 2011 předčily muže – „z 15 milionů otázek ženy zodpověděly 4 088 139 správně, muži jen na 4 077 596“. Výsledek vypovídá o skvělé schopnosti žen efektivně zodpovídat otázky a uplatňovat své znalosti.

Ale jak jsme již napsali na začátku, výsledky výzkumů jsou sice objektivní, ale jejich interpretace závisí pouze na úhlu pohledu čtenáře či čtenářky.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama