Vaše domácnost je časovaná bomba. A možná o tom ani nevíte

Vaše domácnost je časovaná bomba. A možná o tom ani nevíte

Foto: AndreyPopov / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hasiči často vyjíždějí k požárům v domácnostech, jimž se dalo lehce předejít zodpovědným a bezpečným užíváním běžných spotřebičů. I vy sami máte jistě v kuchyni, koupelně a vůbec v celé domácnosti řadu přístrojů, které ale neodpojujete ze zásuvek před každým odchodem z domu. Měli byste to dělat.

Obsah článku
  1. Může se to zdát divné, ale není to nemožné
  2. Častými zdroji požárů jsou topinkovače a toustovače
  3. Riziko požáru se neomezuje na oblast kuchyně
  4. Další přístroje, na které byste měli dávat pozor

Může se to zdát divné, ale není to nemožné

Existuje šance, že se vaše spotřebiče vznítí, třebaže se právě nepoužívají a nejsou zapnuté. Stačí, aby byly zapojené v zásuvce. Pak může dojít k selhání zařízení, přepětí, dokonce k úderu blesku, což by mohlo v nejlepším případě jen poškodit samotný spotřebič, v nejhorším způsobit rozsáhlý požár. Nemluvě o tom, že ponechání zařízení v zásuvkách spotřebovává energii, byť se právě nepoužívají, takže se dočkáte vyššího účtu za elektřinu.

Každý, kdo se chystá na delší dovolenou, určitě ví, že by měl před odjezdem odpojit hlavní spotřebiče v domácnosti. Málokdo ale zřejmě tuší, že existují takové spotřebiče, které byste neměli nechávat zapojené do zásuvky nikdy, i když odcházíte jenom na hodinku.

Častými zdroji požárů jsou topinkovače a toustovače

Zatímco např. televizor nebo lednici můžete nechat zapojené, u těchto menších uličníků byste si to měli pořádně rozmyslet – a také u fritéz. Protože se suchá strouhanka, kapky oleje nebo drobečky shromažďují na jejich zahřívacích mechanismech, jsou toustovače a fritézy nejčastějšími zdroji kuchyňských požárů.

Zamezit tomuto nebezpečí však můžete už tím, že spotřebiče budete často a důsledně čistit. Samozřejmě platí to, co už jsme řekli – jakmile je přestanete používat, ihned je odpojte a zvykněte si je dvakrát zkontrolovat, než opustíte dům. Může se to zdát otravné, ale pořád lepší než spálená kuchyně.

Vaší pozornosti by neměla uniknout ani rychlovarná konvice. Už ze samotného názvu vyplývá, že je vyrobena tak, aby rychle přivedla vodu k varu. Proto existuje určité riziko poruchy nebo přehřátí, když jste zrovinka mimo budovu. A ejhle – neštěstí je na světě!

Riziko požáru se neomezuje na oblast kuchyně

Číhá i ve vaší koupelně mj. tam, kde necháváte povalovat kulmy a žehličky na vlasy. Přístroje po použití odpojte a neopouštějte dům, dokud nevychladnou. Před odjezdem na prázdniny byste měli rovněž odpojit pračku, sušičku a myčku. Většina lidí je považuje za trvale zapojené spotřebiče, ale podle odborníků není důvod je tak nechávat, zatímco se najde řada důvodů, proč je odpojit. Jen sušičky způsobují cca 1500 požárů ročně.

Další přístroje, na které byste měli dávat pozor

Jsou to bezpochyby ohřívače prostoru. Primární funkcí přímotopu je vytvářet teplo, ale měla by být vypnuta, jakmile ho přestanete používat. Přestože ale aktivně neběží, ponechání přístroje zapojeného do zdi může představovat riziko požáru. Odpojte ho, i když zrovna neodcházíte z domu.

Na pozoru se mějte i před nabíječkami baterií, počítači, herními systémy a další citlivou elektronikou. Elektrické poruchy a zásahy bleskem mohou tato zařízení, často velmi drahá, nezvratně poškodit.

Zvažte používání přepěťové ochrany – zapojení elektroniky do ní usnadňuje pak odpojení několika zařízení najednou.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama