Vědomostní kvíz: Ověřte své znalosti pomocí 20 otázek z 20 okruhů

Vědomostní kvíz: Ověřte své znalosti pomocí 20 otázek z 20 okruhů

Foto: Thomas Bethge / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Myslíte si, že máte dostatek všeobecných znalostí? Školní docházka našich vlastních dětí nám někdy ukáže, že některé věci se nám už tak nějak vykouřily z hlavy. Zvlášť nyní v době dovolených se často ocitáme na místech, ke kterým se vážou momenty z umění, historie, gastronomie, sportu a spousty dalších odvětví.

Všeobecné znalosti jsou nezbytností, abychom na ostatní působili dobře. Hovor se i v běžné konverzaci snadno dostane do vod, ve kterých se bez nich prostě neobejdete. Vlastní potomci pak sice mají jistě velkou radost, pokud ví něco víc než vy, ale pro vaše postavení a sebevědomí je to velká rána. Není tedy dobré zaostávat pozadu, na svých znalostech bychom měli pracovat.

Všeobecné znalosti získáváme po celý život, i proto jsou staří lidé považováni za moudřejší, někdy jsou dokonce vůdci a do čela většiny států se rozhodně nedostanete hned po maturitě. Nejen to, co se učíte ve škole, ale i každý okamžik, který prožijete, vás vzdělává a učí něčemu novému. Lidé, kteří jsou otevření a umí poslouchat, co ostatní říkají, mají většinou větší všeobecný přehled. Důležité jsou také asociace, tedy to, že jsme schopni znalosti z jednoho odvětví použít i jinde, pokud je to potřeba. Zkrátka i ten selský rozum může dobře poradit.

Každým okamžikem našeho života se učíme
Každým okamžikem našeho života se učíme | Zdroj: insta_photos/ Shutterstock

Pokud si chcete své znalosti vylepšit, nemusí se bát, že byste měli něco dlouze studovat či ležet v encyklopediích. Prostě se jen víc zaměřte na vnímání svého okolí, sledujte zprávy a čtěte. Noviny a kvalitní kniha jsou dobrým prostředkem, stejně jako odbornější časopisy zaměřené na historii, zeměpis, technologie či sport. Dozvíte se v nich spoustu nových věcí a rozhodně si z nich odnesete daleko víc než z bulvárních a druhořadých plátků. 

Čím dál oblíbenější jsou kvízy, které se pořádají skupinově, lidé se baví a střetávají. Například hospodské kvízy už bývají kulturní událostí, kam se lidé chodí pobavit a taky trochu dovzdělat. Můžete si pak svoje znalosti ověřit i s větší skupinou lidí, porovnat, jak jste na tom s ostatními. Podobné hry jsou i oblíbenou rodinou zábavou, deskové a stolní hry dnes stále častěji obsahují kartičky s otázkami. Často jsou rozdělené do jednotlivých okruhů podle zaměření nebo věku. Vyberete si tak podle toho, zda s vámi hrají děti nebo zda se chcete zaměřit třeba jen na sport. Náš kvíz obsahuje 20 otázek, které zasahují do 20 různých odvětví a témat. 

Zkuste si, jak jste na tom se svými znalostmi: 

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama