Do českých hospod nejen za dobrým pivem: Otestujte své znalosti v hospodském kvízu

Do českých hospod nejen za dobrým pivem: Otestujte své znalosti v hospodském kvízu

Foto: Piotr Piatrouski / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Posezení v hospodě už dávno není jen o množství vypitých piv a nejnovějších klepech. Mnoho lidí se v hospodě pravidelně schází, aby se pobavili a otestovali své vědomosti či štěstí u hospodského kvízu.

V zemi, jež dala světu J. K. Rowlingovou, Davida Beckhama či nejdéle vládnoucí ženu v historii, se v 70. letech 20. století zrodil nápad na kratochvíli, která umí vybudit emoce a soutěživost natolik, že i největším kliďasům koluje v žilách notná dávka adrenalinu. Řeč je o hospodském kvízu, který si jako každý jiný dobrý nápad postupem času našel cestu přes Lamanšský průliv a západní Evropu až k nám do České republiky.

Spousta lidí už dnes nechodí do hospody jen pro potěšení z pěnivého moku či pro nejnovější klevety o blízkých i vzdálených sousedech. Mnozí se v pravidelných intervalech schází, aby si zpříjemnili večer, poznali nové lidi a hlavně otestovali své vědomosti či štěstí na otázky.

Při samotné hře si můžete připadat jako ve známých televizních pořadech Chcete být milionářem? nebo AZ-kvíz. Celým kvízovým večerem vás provází moderátor, soutěží proti sobě jednotlivé týmy a samotný kvíz bývá zpravidla rozdělen do několika kol. Buďto může být celý herní večer zaměřen na konkrétní téma, a tedy i jednotlivá kola a okruhy otázek se týkají tohoto tématu nebo mohou být tematická jednotlivá kola anebo není žádné téma večera určeno, otázky jsou složeny ze širokého spektra námětů a díky tomu si může přijít na své každý. Ve většině případů získá vítězný tým výhru v podobě lahve alkoholu, zlevněné konzumace či jinou symbolickou cenu.

Vítězný tým vyhrává většinou cenu v podobě alkoholu
Vítězný tým vyhrává většinou cenu v podobě alkoholu | Zdroj: View Apart / Shutterstock

Obliba hospodských kvízů u nás stále stoupá, čehož je důkazem jejich konání v téměř každém větším českém městě a nejedné vesnici. Co ale lidi tolik láká na tom se těchto kvízů účastnit. Někteří si chtějí ověřit své znalosti a jdou si zasoutěžit. Mnozí se ale na tyto večerní kratochvíle vydávají i s partami přátel a při hře samotné také nová přátelství vznikají. I přes množství virtuálních nástrojů se zdá, že lidé se přece jen touží družit a socializovat „off-line“, k čemuž jsou hospodské kvízy jako stvořené. Nicméně zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se větší společnosti spíše vyhýbají. Pravidelně se totiž organizuje i několik online hospodských kvízů, jichž se můžete zúčastnit, abyste do hospody vůbec museli.

A co vy? Už vám tahle zábava zpříjemnila dlouhé zimní večery či letní posezení na hospodské zahrádce? Pokud si stále nejste jistí, zda je to to pravé ořechové pro vás, prověřte své vědomosti v našem minikvízu.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama