Historické módní výstřelky: Móda, která omezovala víc než zdobila

Historické módní výstřelky: Móda, která omezovala víc než zdobila

Foto: HayDmitriy / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Módní styly a trendy nás ovlivňují. Někteří z nás v módě vidí určitý směr, jak jít s dobou, jiní si zachovají svůj svérázný styl. Odvětví módy se vyvíjí s vývojem civilizace.

Jakým způsobem se lidé nechají vtáhnout k módním výstřelkům, ovlivňuje mnoho faktorů. Každopádně fakt, že se lidé chtějí líbit a ukázat okolí, že si mohou módní trendy dovolit, rozhodně nepatří k výdobytkům moderní doby. K módním trendům se lidé přikláněli již v minulosti. Následujících pět zvláštních módních trendů z minulosti vás možná překvapí.

Vysoké boty Chopines

Jedná se o boty, které se nosily na vysoké platformě. Velké oblibě se těšily tyto boty v šestnáctém a sedmnáctém století. „Chopines“ nosily v Benátkách urozené dámy kvůli cestování po zablácených cestách. Přesto výška bot neustále rostla, protože výška boty ukazovala na nejisté postavení určité šlechtičny.

Makarony

Připomíná vám název italské těstoviny? Ano, muži, kteří vyznávali tento módní styl, byli pojmenováni po italský těstovinách. Tito muži se dali dobře rozeznat. K jejich charakteristickým znakům můžete zařadit jejich vysoké a extravagantní paruky, zářivé barvy a těsné oblečení. Tento odvážný módní styl byl navrhován pro aristokratické Angličany, kteří se zúčastnili Grand Tour po evropském kontinentě v šedesátých letech 18. století. Mladí aristokraté se oblékali podle tohoto módního trendu, jelikož chtěli upozornit na svůj sofistikovaný a kosmopolitní postoj.

Hobble sukně

Dámy v minulosti nosily sukně nebo šaty. Kalhoty samo sebou místo v šatníku dříve neměly. V roce 1914 přišly do módy sukně, které byly extrémně úzké v délce po kotníky. Na řadu přišla změna v sukních. Těžké spodničky se již nenosily a vytvořil se prototyp úzké sukně. Díky úzkému střihu a délce po kotníky byla poměrně složitá chůze. Dámy musely dělat maličké odměřené kroky. Tuto sukni navrhl francouzský designer Paul Poiret. Tento módní kus ukazuje, jak byly v té době ženy přijaté společností. Nedívalo se na ně jako na individuality, ale jako na osoby, které musí být kontrolovány. Kritici se tomuto typu sukně vysmívali a označovali ho za indiskrétní a za zbytečný módní kousek. S příchodem první světové války tento prototyp hobble sukně upadl v zapomnění.

Miniatura oka

Miniatura oka je obskurní a romantizovaná forma umění. Popularitu si vysloužila na krátkou dobu mezi bohatými a elitou v Evropě během osmnáctého a devatenáctého století. Miniatury, které se často nosily jako šperk, si získaly svou oblibu díky milostné aféře. Král Jiří IV. v Anglii a neznámá osoba z prostého lidu Maria Fitzherbert se tajně vzali navzdory silnému nesouhlasu královského dvora. Taktéž si objednali portréty svých očí jako tajný symbol vzájemné náklonnosti.

Crakows (poulaines)

Jedná se o boty s extrémním zobákem a polodlouhým tvarem. Tyto extravagantní boty nosili muži i dámy. Všeobecně vzato, mužská verze boty měla delší špičku. Jen ten nejbohatší aristokrat v 15. století by si mohl obout velmi extrémní verzi boty crakow.

Reklama
Reklama