Móda ve starověku: Od bederních roušek po tógy a chitony

Móda ve starověku: Od bederních roušek po tógy a chitony

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Móda je jedním z aspektů kultury, který se vyvíjel po celou historii lidstva. Každá doba a kultura měla své vlastní módní trendy. V tomto článku se podíváme na módu nejvýznamnějších starověkých civilizací jako je Egypt, Babylonie, Řecko a Řím.

Egypt: nahota byla společensky přípustná

Základem mužského oděvu napříč všemi společenskými třídami byla bederní rouška, nazývaná schenti. Bohatší muži ji nosívali delší a doplňovali pláštěm nebo tunikou. Bylo naprosto přijatelné, že muži i ženy všech postavení chodili s obnaženou hrudí. Úplná nahota značila mládí nebo chudobu – zcela nazí chodili pouze otroci a děti do 6 let. Bez rozdílu pohlaví se Egypťané zahalovali do volné tuniky nebo roucha a obouvali se do kožených sandálů. Od 15. století př. n. l. vzrůstala obliba lehké tuniky s krátkým rukávem a plisované sukně. Oděvy se šily především ze lnu. Vlna pocházející ze zvířat se považovala za nečistou a využívala se zřídka. Vyšší třídy používaly jemnější látky a oděvy jim zdobily barevné a zlaté výšivky, peří, drahokamy a šperky

Asyřané a Babyloňané: vystačili si s tunikou a šálem

Babyloňané se v módě hojně inspirovali Egyptem. Oblíbenými starověkými egyptskými a asyrskými textilními barvivy byly modrá, žlutá, červená, zelená a fialová. Oblečení se nosilo jednoduché a skládalo se z tuniky a šálu, který se obtáčel okolo těla. Tunika a šál se nosily zvlášť nebo v kombinaci. Jako ozdobné prvky se používaly vyšívané vzory, třásně, drahokamy a šperky. Látky se tkaly ze lnu nebo předly z vlny. Pro vojenské a lovecké obleky se využívaly také zvířecí kůže. 

Móda starověkého Egypta
Móda starověkého Egypta | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Řekové: oblečení nebylo bílé, jak si myslíme

Řecké módě vévodily tuniky a pláště z obdélníkových lněných nebo vlněných látek. Jako ozdoby se používaly spony, špendlíky, pásy a šerpy. Nejvíce se nosil chiton, jednoduchá plisovaná tunika ze světlého plátna. Nosili ji všichni Řekové bez ohledu na věk a pohlaví s jediným rozdílem, že mužům sahala ke kolenům a ženám až ke kotníkům. Ženy také nosívaly peplos, hutnější vlněnou tuniku s ramenními sponami, a na veřejnosti někdy také závoj. V chladném počasí se přes tuniku oblékal vlněný plášť himation. Navzdory zažité představě o celobílých tunikách mělo řecké ošacení jasné barvy a bylo velmi propracované.

Římané: vyžívali se v luxusních róbách

V Římě bylo módní velmi pestré a zdobné oblečení, které definovalo společenské postavení. Některé luxusní látky a určité barvy byly vyhrazeny pouze pro významné osobnosti. Příkladem nejluxusnějšího barviva je tyrský purpur, který se vyráběl z těl měkkýšů. V době rozkvětu římského impéria se dovážela bavlna z Indie a hedvábí z Číny. Nejznámějším římským oděvem je tóga, což byl velký pruh vlněné látky, který měřil 5,5 x 1,7 metru a ovíjel se okolo těla jako plášť. Základním pánským oblečením byl chiton převzatý od Řeků. Výše postavení muži nosili tuto tuniku v bílé barvě, ostatní v přírodní hnědé. Římanky nosily delší tuniku a přes ní tzv. stola, čili dlouhé plisované šaty inspirované řeckým chitonem. Unisexovým spodním prádlem byla bederní rouška. Ženy navíc nosily náprsní pás zvaný mamillare. Na nohy si Římané obouvali sandály, ale i rozmanitější typy obuvi. 

Reklama
Reklama