Každá třetí zlomenina krčku končí do roka úmrtím! Pečujte o kosti a bojujte proti jejich řídnutí již od čtyřicítky

Každá třetí zlomenina krčku končí do roka úmrtím! Pečujte o kosti a bojujte proti jejich řídnutí již od čtyřicítky

Foto: Vladyslav Severyn/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Osteoporóza je metabolické onemocnění. V důsledku úbytku vápníku, který kostem propůjčuje pevnost, dochází ke křehnutí kostí a k jejich snadné lámavosti. Řídnutím kostí trpí v České republice po 50. roce věku každá třetí žena a každý pátý muž.

Zlomeniny související s osteoporózou se v životě přihodí 30 až 50 % žen a 15 až 30 % mužů. Statistiky uvádějí, že až každá třetí zlomenina krčku stehenní kosti končí do jednoho roku úmrtím. O zdraví se proto vyplatí pečovat.

Když vám je 40 a více: POHYB

Kostní hmota roste a nabývá zejména v dětství a mládí. Maximální množství se jí tvoří do 30 let. Pak už jí jen ubývá. Jak rychle, záleží na nás. Co můžete v tomto věku udělat? Pokud kouříte, přestaňte! Uvítají to nejen vaše kosti, ale samozřejmě i cévy, plíce a všechny další orgány, v neposlední řadě i pokožka. Jestliže pijete víc než tři šálky kávy denně, uberte. K rizikovým faktorům osteoporózy patří i nadměrná konzumace alkoholu, omezte ji. Místo do baru, do kavárny nebo restaurace jděte raději ven. Aspoň hodina denně na vzduchu a slunci, ideálně při pohybu, pomůže udržet zdraví vašich kostí. Chůze, cyklistika nebo přiměřené cvičení ve fitku je důležitá součást prevence osteoporózy.

Když je vám 50 a více: VÝŽIVA

Osteoporózou jsou nejvíce ohroženy ženy po menopauze – ztrácejí totiž ochranu poskytovanou estrogeny, ženskými pohlavními hormony, které řídnutí kostí zpomalují. Pohyb v této životní etapě, kdy ubývá energie, posiluje nejen kosti, ale i ducha. Endorfiny – hormony štěstí, které se při něm vyplavují, pomáhají překonat stavy únavy, deprese a obav ze stárnutí. Díky němu se daří udržet váhu i figuru. I když nějaké to kilo navíc rozhodně neřešte. Přílišná štíhlost je další rizikový faktor osteoporózy. Američané rozumně říkají, že je důležitější být ve formě, než jenom štíhlý. Sacharidy je však dobré ve stravě omezit, bohatá by ale měla být na vápník (vedle mléčných výrobků, ze kterých ho organizmus nejlépe vstřebává, jej hodně obsahuje například mák.)

Když je vám 60 a více: AKTIVITY A VÝŽIVA

Pravidelná a dobře složená strava je hlavním zdrojem energie. Dbejte, aby v ní také bylo mléko a mléčné výrobky – kosti potřebují vápník. Lze ho získat také ze sardinek, brokolice, fíků, kapusty, květáku, mandlí, lískových oříšků, para ořechů, slunečnicových semínek, vajec, sezamu, mléčné čokolád nebo kakaa. Věnujte aspoň hodinu denně přiměřenému pobytu na slunci, které je hlavním „výrobcem“ vitamínu D v organizmu. Hlavně senioři v domovech důchodců často trpí jeho nedostatkem. Pro vstřebávání a ukládání vápníku v kostech mají kromě vitamínu D klíčový význam vitamíny C, B6 a K1. I přestože už tělo tolik neslouží, hýbejte se. Každá procházka udělá vašim kostem dobrou službu.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama