Královna Alžběta II. a její největší úspěchy. Byla nejúspěšnější panovnicí?

Královna Alžběta II. a její největší úspěchy. Byla nejúspěšnější panovnicí?

Foto: SRichardImages / Shutterstock

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Královna Alžběta II. vládla Velké Británii 70 let. Díky tomu se zařadila mezi nejdéle panující krále a královny. Ačkoliv ji všichni podle jména znají, její největší úspěchy zůstávají širší veřejnosti mnohdy utajené.

Vládla společenství národů

Alžběta II. nevládla pouze Británii. Když v roce 1952 nastoupila na trůn, stala se královnou společenství národů – skupiny samostatných území a protektorátů, která královnu považují za hlavu státu. V roce 2022 šlo například o území, jako je Kanada, Austrálie, Jamajka, Bahamy a další. Cílem společenství je spolupracovat za účelem vylepšení jejich vzájemných společenskoekonomických a kulturních vztahů.

Královna Alžběta II. jakožto hlava společenství národů přinesla daným zemím několik společenskoekonomických výhod. Příkladem jsou Hry Commonwealthu, které probíhají každé čtyři roky. Jde o světovou událost, která propaguje spolupráci národů prostřednictvím sportu. Také se má za to, že Alžběta II. během své vlády navštívila více než 110 států. 

Pomohla prosadit rovnoprávnost v následovnictví

Až do roku 2013 nástupnictví na britský trůn jasně upřednostňovalo prince nad princeznami. V praxi to znamenalo, že bez ohledu na věk měli mužští potomci právo přeskočit i své starší sestry. To se změnilo v roce 2013, kdy britský parlament zavedl zákon, který sděluje, že pohlaví nemá dopad na pořadí nástupnictví.

Královna Alžběta II. se zasadila o to, aby zákon prošel. Pomohla tak prosadit rovnoprávnost v nástupnictví a vyslala pozitivní signál celé zemi. Pochopitelně to mělo osobní dopad i na její rodinu. Znamená to, že Alžbětina pravnučka princezna Charlotte je blíže trůnu než její mladší bratr princ Louis, ačkoliv ještě před deseti lety by to bylo obráceně. 

Její vláda vedla k dekolonizaci několika zemí

Od roku 1952 Alžběta II. byla hlavou společenství národů. Od počátku 50. let až do 90. let Alžběta řadě těchto států pomohla získat nezávislost anebo určitou autonomii. To bylo obzvlášť důležité v Africe, jejíž takřka všechny kolonie získaly během Alžbětiny vlády nezávislost. 

Reklama

Jako první britský vládce promluvila k americkému kongresu

Vztah mezi Spojenými státy a Británií nebyl vždycky tak pozitivní jako dnes, zejména během 18. století, kdy spolu obě území bojovala. Proslov Alžběty II. k americkému kongresu, který proběhl v květnu 1991, byl první příležitostí, kdy britský vládce kongres oslovil. Ve svém patnáctiminutovém projevu královna pochválila silná kulturní a ekonomická pouta mezi Británií a Spojenými státy a kladla důraz na jejich pokračující spolupráci. 

Přiblížila monarchii lidem

V první polovině 20. století mezi panovníky a lidem neexistoval takřka žádný osobní kontakt. Alžběta II. a její potomci nicméně pracovali na tom, aby se přiblížili britským občanům, ukázali jim, že jsou také lidé. Snaha o modernizaci vedla například k vytvoření a vysílání dokumentu, který v roce 1969 přilákal k televizi jenom v Británii samotné více než 30 milionů diváků. Královna Alžběta se rovněž postavila proti tradici, když začala osobně zdravit lidi na ulici během své královské cesty v roce 1970. 

Provedla finanční reformu

Jedna z výtek, kterou lidé vůči monarchii mívají, je její nákladnost. BBC News uvádí, že každoročně královská rodina Británii stojí přibližně 86 milionů liber. Mnoho Britů věří, že to byla právě královna Alžběta II., která stála za popularitou královské rodiny, protože se dokázala přizpůsobit vůli lidu. Jedním z jejích největších úspěchů bylo, jak nenápadně provedla finanční reformu království, čímž reagovala na veřejnou kritiku.

V 90. letech Alžběta začala platit daně z královského příjmu, ačkoliv předtím se tyto příjmy nedanily. A dle British Heritage se zbavila drahých věcí, jako je například královská jachta, díky čemuž se jí podařilo snížit náklady královské rodiny o několik milionů liber. 

Byla Alžběta nejúspěšnější panovnicí?

Královna Alžběta II. formovala podobu Británie celé druhé poloviny 20. století a začátku 21. století. Vzhledem k její popularitě mezi lidem, prozíravosti a všem úspěchům se tak zařadila po bok nejúspěšnějších panovnic britské historie, jako byla její jmenovkyně Alžběta I. anebo královna Viktorie. Ačkoliv je tak předčasné nazvat Alžbětu nejúspěšnější panovnicí světa, nezpochybnitelné zato je, že se svou vládou dokázala zapsat do dějin.

Reklama
Reklama