Od černých zubů po mužské korzety: Módní excesy minulých věků

Od černých zubů po mužské korzety: Módní excesy minulých věků

Foto: HayDmitriy / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Módou se lidé zabývali už v dávných časech. Módní trendy někdy vyjadřovaly příslušnost k určité kastě, někdy vývoj módního odvětví. Podle oděvu se poznalo, zda jde o šlechtu, nebo o poddané.

Touha, která lidi přiměje k tomu, aby byli módní ikonou, není výdobytkem současnosti, ale lidstvo provází tato touha již po staletí. Podle následujících čtyř bizarních módních trendů si můžete vytvořit představu o tom, jak daleko lidé zašli kvůli módě.

Královna Alžběta I. a černé zuby

Královna Alžběta I. neodolala sladkostem. Z tohoto zlozvyku se jí utvořil černý kaz na zubech. Díky ní se rozšířil velmi nezdravý trend černých zubů. Černé zuby totiž znamenaly přístup k cukru, což byla velmi drahá komodita v tudorovské Anglii. Kromě toho také znamenaly bohatství a status mezi šlechtou. Tento módní trend černěných zubů se rozšířil i do 19. století v Japonsku.

Codpieces

Král Jindřich VIII. byl na svých portrétech vyobrazený s „codpiecem“. Tento módní doplněk, který vážil více než dvě a půl libry, znamenal veřejné prohlášení o mužství jedince. Nejznámější obraz je od Hanse Holbeina, kde je vyobrazený s tímto módním doplňkem. Jindřich VIII. ho nosil i v běžném životě.

Otázkou zůstává, proč si muži vybrali, že budou tento dost těžký doplněk nosit? Existuje několik teorií. Jedna z nich se přiklání k názoru, že codpiece fungoval jako ochrana před pohlavně přenosnými chorobami, především proti syfilis, která se tenkrát šířila v Evropě. Tuto teorii razí historik Grace Vicary.

Tento módní doplněk si oblíbil i král Jindřich VIII.
Tento módní doplněk si oblíbil i král Jindřich VIII. | Zdroj: Tim Evanson from Cleveland Heights, Ohio, USA / Creative commons, CC-BY-SA

Kruhové sukně z krinolíny

To, že v dnešní době ženy nosí také kalhoty, v minulosti bylo nepřijatelné. Jeden z módních trendů minulosti tvořily kruhové sukně z krinolíny. Jejich sláva vyvrcholila v padesátých a šedesátých letech devatenáctého století. Tyto sukně byly tak rozměrné, že prý dokonce zachránily několik dam před utonutím. Ve viktoriánském období byly tyto sukně tak oblíbené, až vznikl pojem „Krinolinamanie“, který se objevoval v časopisech. Tyto sukně dokážou bohužel kvůli své objemnosti snadno vzplanout. Bohužel za to některé dámy zaplatily i svými životy. Trend obručových sukní z viktoriánské doby se udržel po další desetiletí.

Korzety pro muže

Většina z vás si pod pojmem korzet představí součást oděvu, která dokázala pěkně vytvarovat postavu s úzkým pasem. Běžně korzety používaly dámy. Avšak ve viktoriánské době ve dvacátých a třicátých letech začali korzety nosit i muži. Mužům pomáhaly korzety dosáhnout užšího pasu. Stejně jako módní trendy se různí v závislosti na čase, různí se i představy ideální postavy muže. Ve viktoriánské době to byli muži se širokými rameny, silným hrudníkem a staženým pasem.

Vzpomenete si na vládu a módu královny Viktorie, případně na seriál o její vládě?

Reklama
Reklama