Nacisté nadržovali Árijcům. Organizace Ahnenerbe měla za úkol najít důkazy, že Němci jsou přímí potomci této rasy

Nacisté nadržovali Árijcům. Organizace Ahnenerbe měla za úkol najít důkazy, že Němci jsou přímí potomci této rasy

Foto: Bundesarchiv, Bild 135-KA-10-072 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Všichni víme, že nacisté považovali Árijce za čistou rasu. Do jisté míry to je pravda. Nicméně věděli jste, že Árijci byli starodávná panenská rasa, která tu žila před mnoha lety? Z tohoto důvodu vznikla organizace Ahnenerbe, která hledala důkazy, které by Němce spojila s touto rasou.

Kdo byli Árijci?

O árijské rase panovalo mnoho mýtů, ten nejznámější ale byl o jejím původu. Věřilo se, že pochází ze starodávné civilizace, která byla vyspělejší než všechni ostatní. O této civilizaci nejsou nalezeny žádné uspokojivé důkazy, jedná se proto spíše o příběhy předávané z generace na generaci. Jejich pozdější výskyt se udává spíše do oblasti skandinávských zemí. Tuto myšlenku podporuje fakt, že většina zde žijících lidí splňuje nacistickou představu o Árijcích – hodně světlá kůže, modré oči, blond vlasy a ostře tvarovaná čelist. A věřilo se, že Němci jsou též potomky této rasy.

Pamatujete si na bájnou Atlantidu? Podle nacistů byla zničena jedním z měsíců z ledu, když narazil do naší planety. A Árijci prý byli původními obyvateli a nějak se jim podařilo uniknout.

Založení Ahnenerbe

Jak těžké je najít důkazy, že bychom mohli být potomky rasy, o níž víme jen málo a není jisté, že vůbec existovala? Heinrich Himmler však byl přesvědčen, že nic není nemožné. Honba za Árijci neměla hranice. Jakmile založil Ahnenerbe, vysílal výzkumníky do zahraničí, ale také se neštítil využít černou magii a následně i experimenty na lidech.

Ahnenerbe vzniklo již v roce 1935, v roce 1940 ho začlenil do obávané SS, čímž výzkumníci získali další pravomoce.

Ačkoli sám Adolf Hitler v pozdějších fázích výzkumu zastával velmi skeptický postoj, Heinrich Himmler se stále snažil dokázat pravdivost svého tvrzení.

Reklama

Honba začíná

A záhy zjišťujeme, že Heinrich Himmler to i na nacistické poměry neměl v hlavě v pořádku. Napřed se hledaly starověké texty a další důkazy o čarodějnictví. Dokonce natočili jednu čarodějnici, když prováděla rituál. Jaký to mělo význam? Hledalo se až ve Finsku a tento projekt měl dokázat utlačování pohanů židy a křesťany, které Himmler nikdy neměl v oblibě. Také se chtěl dozvědět, jakou černou magii by mohl použít proti nepohodlným náboženstvím. Postupně svůj výzkum rozšířil na celý svět kromě Antarktidy. Hledaly se artefakty, které na svou dobu mohly být vyspělé, aby se tím dokázal přítomnost Árijců. Další výzkumníci hledali v knihách, zda opravdu nejstarší písmo vymysleli Árijci. Jakmile Himmler zjistil, že nemá pravdu, vymýšlel si a sháněl falešné důkazy.

Na Islandu a v Tibetu měli Árijci být v hojném měřítku

A tak, když se nenalezly uspokojivé důkazy, začalo se pátrat v těchto zemích. Jako všechno ostatní, i toto byla pouhá domněnka, která se nezakládala na pravdě. Himmlera jmenovitě nadchlo Thorovo kladivo. Věřil, že zbraň existuje, vytvořili ji Árijci a zbraň byla vyvinuta uměle vysoce inteligentním člověkem. Na Islandu se zjistilo, že tam Vikingy nenaleznou, a celá mise skončila neúspěšně. Jediné, co si badatelé z Islandu odnesli, byl hluboký výsměch obyvatel. A stejným fiaskem dopadla snaha vystopovat yettiho, aby velící výzkumník dokázal teorii, že se jedná o medvěda.

Následovaly výzkumy na lidech

A to většinou zvěrstva. Neúspěch organizace se kryl falešnými zprávami, které podporují její myšlenku. Naopak lidé, kteří se k tomuto stavěli negativně, byli bez milosti cenzurováni.

Židé a jiné, jak jim nacisté říkali, nižší rasy, byli mučeni v koncentračních táborech. Ptáte se proč? Aby se zjistilo, kteří lidé se dají oživit. Například zmražovali vězně a ty následně oživovali různými způsoby. Když se resuscitace povedla, vězni byli zastřeleni.

Spojováni s okultismem

Jak organizace vznikla, tak také zanikla. Většina výzkumníků však nesouhlasila s tvrzením, že by byli fanatici do čarodějnictví. Po skončení války spousta výzkumníků změnila své jméno a pokračovali v oboru akademie věd.

Reklama
Reklama