Dbáte na svůj jídelníček? Pokud ne, dnes je ten správný čas začít

Dbáte na svůj jídelníček? Pokud ne, dnes je ten správný čas začít

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud chceme zůstat zdraví, musíme se držet dobře složeného jídelníčku. V potravinách se nachází šest typů látek (minerálů a vitamínů) a voda. Pokud budeme zanedbávat správný poměr těchto šesti látek, může se stát, že se nám naše zdraví bude hůře udržovat.

Také nebudeme moci dosáhnout našich cílů při hubnutí nebo naopak při nabírání váhy. Zde najdete stručný popis všech šesti látek v potravě a také proč jsou důležité pro zdravé tělo.

Součásti stravy 

  • Bílkoviny
  • Tuky
  • Sacharidy
  • Vitamíny
  • Minerály
  • Voda

Dobře složená strava je základním stavebním kamenem pro svaly. Potraviny obsahující bílkoviny (proteiny) ve větším množství, jsou vhodné pro všechny, kteří denně sportují. Bílkoviny jsou v těle rozkládány na aminokyseliny, ty tvarují a opravují veškeré svalstvo. Nejen svaly, ale i všechna tkáň je tvořena bílkovinami. Také z nich tělo čerpá energii.

Zdravě složená strava dokáže poskytnout tělu dostatečnou energii a udrží tělo v chodu po celý den. Pokud je potrava nevyvážená, může dojít k poškozování různých orgánů a tkání. Například dostatečný přísun sacharidů zajistí energii pro aktivní životní styl.

Zdravá výživa a tuky?

Mnoho lidí věří, že potraviny obsahující tuky jsou cestou k obezitě, ale bez přísunu tuků lidské tělo nepřežije. Tuky jsou důležitou součástí potravy, jsou hlavním zdrojem naší energie. Také udržují přirozenou tělesnou teplotu v těle v chladnějším prostředí. Tuků je celá řada, je tedy důležité mezi nimi rozlišovat. Ne všechny jsou pro nás prospěšné, ale také ne všechny jsou nezdravé.

Reklama

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály jsou další zásadní látky, které naše tělo potřebuje. Jednou z jejich úloh v lidském těle je štěpení sacharidů na využitelné látky. Jejich nedostatek způsobuje problémy, stejně jako nedostatek bílkovin, tuků nebo sacharidů.

Nezapomínejme na vodu

I voda je velmi důležitá pro naše tělo, udržuje ho hydratované. Jedním z příčin nadváhy může být i nedostatek vody v denní stravě. Lidé s nadváhou často pijí sladké nápoje, kávu a nebo další nápoje s vysokým obsahem cukru.

Lidské tělo je tvořeno asi z 80 % vodou, bez vody člověk nepřežije. Pití vody je stejně důležité jako vyvážený jídelníček. Například při cvičení, díky vodě a jejímu vypocování se lidské tělo nepřehřívá. Každý by měl vypít kolem 2 litrů vody denně.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama