Kvíz: Holka modrooká, Na Okoř je cesta...Vraťte se do dětských let a doplňte správně dětské písničky

Kvíz: Holka modrooká, Na Okoř je cesta...Vraťte se do dětských let a doplňte správně dětské písničky

Foto: Colorfuel Studio / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dětské písničky mají společné to, že nepotřebují velké množství informací, aby byly úspěšné. Naopak právě jednoduchá sdělení jsou to, co děti baví nejvíce. Pamatujete si je všechny? Přesvědčte se o svém tvrzení.

Kočka leze dírou, pes oknem, pes oknem. Nebude-li pršet, nezmoknem, nebude-li pršet, nezmoknem. Pokud by tato písnička neexistovala a vás na ulici zastavil náhodný člověk, který by vám řekl, že kočka leze dírou a pes oknem, a pokud nebude pršet, že nezmoknete ani vy, ani on, jak byste reagovali? Zdánlivě úplně zbytečné tvrzení a k tomu chytlavá melodie znamená hodně dobrou písničku našich mladých let, že?

Další, ale novější dětská písnička, nesoucí název Ara arakanga, hovoří o klovnutí papouškem ara, který malému bratrovi udělal bolest za ouškem, když ho klovl. Texty dětských písniček jsou mnohdy úsměvné. Dospělému člověku se mohou zdát primitivní, ale jednoduché věci jsou snáze zapamatovatelné a navždy zůstanou nejen v našich myslích, ale také v našich srdcích.

Učili jsme se je už ve školce, v dospělosti jsme na ně zapomněli, pokud jsme děti plánovali v pozdějším věku. Až s příchodem dětí nám tyto melodie a tato slova připomínají zvukové stopy, které našim ratolestem pouštíme a ony je přezpívávají.

Pamatujete si všechny texty nazpaměť? Sestavili jsme pro vás kvíz těch nejznámějších dětských písniček, na které si můžete vzpomenout. Naši rodiče a prarodiče nám je neustále zpívali, aby se postarali o naši zábavu, nebo nám je pouštěli na CD přehrávačích či kazetách, pokud na nás momentálně neměli dostatek času. Jakmile dospějeme, pochopitelně jim to nebudeme vyčítat, jelikož času pro většinu z nás nikdy není dostatek.

Na dětských písničkách je ale nejlepší to, že nikdy nestárnou a baví naše děti stejně jako nás či naše rodiče, prarodiče, či dokonce praprarodiče. Vyplňte náš kvíz a zjistěte, zda si pamatujete všechna slova a slovní spojení, která jsme schválně vynechali.

Společně jsme si zavzpomínali na staré písničky, které navždy zůstanou v našich myslích. Autoři těchto textů jsou většinou pro nás neznámí, ale jejich tvorba nikdy neopustí naši dlouhodobou paměť. Vytvořili něco unikátního. Byli si vědomi, že jejich texty zde zůstanou po tak dlouhou dobu? To je těžké odhadnout, ale nejspíše ne.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama