Se Slovenskem jsme se rozdělili již před více než 30 lety. Připomeňte si v našem kvízu nejdůležitější informace

Se Slovenskem jsme se rozdělili již před více než 30 lety. Připomeňte si v našem kvízu nejdůležitější informace

Foto: hyotographics/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Slovensko je zahraničním státem, s kterým má Česká republika společnou nejenom historii. Připomeňte si v našem kvízu vše, co o tomto státu víte.

Slovensko existuje již třicet let

Stejně jako Česká republika, také Slovensko vzniklo 1. ledna 1993. A to poté, co došlo k rozdělení Československa. K tomu došlo přesně po 74 letech a 64 dnech existence tohoto státu. Od prvního ledna pak vznikly dva samostatné státy. Ten s hymnou Nad Tatrú sa blýská se nazývá Slovenská republika.

Nejdelší hranici má s Maďarskem, nejkratší s Ukrajinou

Dohromady má hned pět zahraničních sousedů. Nejdelší, téměř 700 kilometrů dlouhou hranici, má s Maďarskem. Následuje Polsko, Česká republika, Rakousko a také téměř 100 kilometrů dlouhá hranice s Ukrajinou. Nejdelší Slovenskou řekou je řeka Váh. Ta vzniká soutokem dvou řek Bílého a Černého Váhu. Hlavním městem Bratislavou ale tato řeka neprotéká. V Bratislavě najdeme řeku Dunaj. Ta je natolik dlouhá, že protéká také dalšími hlavními městy. A sice Vídní, Budapeští a Bělehradem.

Slovenská republika je jedním z menších států Evropy

Slovensko má dohromady okolo 5,5 milionu obyvatel. Toto množství lidí jej řadí na 21. místo mezi evropskými státy. Podle rozlohy se pak jedná o 31. největší zemi Evropy. Patří tak mezi menší státy co do velikosti tak i zalidnění. To, že se jedná o malý stát ale neznamená, že se zde nenajdou krásná místa. V hlavním městě lze například navštívit Devín, katedrálu svatého Martina či Bratislavský hrad.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama