Kvíz, ve kterém si připomenete, jak moc znáte slovenskou současnost, budoucnost i minulost

Kvíz, ve kterém si připomenete, jak moc znáte slovenskou současnost, budoucnost i minulost

Foto: zmotions / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika má se Slovenskem desítky let dlouhou společnou historii. Není tak náhodou, že o ní víme poměrně dost. Jak jste na tom se znalostmi Slovenska vy? Vyzkoušejte si náš kvíz.

Do povědomí se Slovensko dostalo díky prezidentce

Slovensko je jedním z menších států Evropy. V posledních letech ale zaujalo svět především svými politickými událostmi. Připomenout můžeme například volbu prezidenta republiky v roce 2019. Tím se totiž, k překvapení mnoha států, stala vůbec poprvé v historii Slovenska žena.

Zuzana Čaputová si získala srdce snad každého Slováka. Aktivní politička, advokátka a aktivistka se do funkce prezidenta dostala jako vůbec první žena. Drží ale i další prvenství. Je také dosavadně nejmladší osobou, které se podařilo být zvolenou prezidentem. V době jejího zvolení jí bylo 45 let.

Její volební období se blíží ke konci

Volební období Zuzany Čaputové se sice nemilosrdně blíží ke konci, i tak toho ale dokázala slovenská prezidentka stihnout poměrně dost. Za dobu svého mandátu byla shledána ženou, která zastává silné proevropské názory. Aktivně se staví také k válce na Ukrajině.

Za dobu existence Slovenské republiky se na pozici prezidenta zatím vystřídalo pět osob. A sice Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, Andrej Kiska a právě zmíněná Zuzana Čaputová. Právě její zvolení vyvolalo u slovenského obyvatelstva vlnu nadšení. Nutno ovšem říct, že s končícím se mandátem postupně její obliba u lidí klesá.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama