Jsi mistrem táborových písní? Otestuj svou paměť a zjisti, kolik jich opravdu znáš!

Jsi mistrem táborových písní? Otestuj svou paměť a zjisti, kolik jich opravdu znáš!

Foto: Ground Picture/ Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Obujte si toulavé boty a zazpívejte si do noty. Tulácké ráno na kemp se snáší, tak zase půjdem toulat se dál. V dětství jste jezdili na tábor a nyní se možná vydáte na vandr se svou rodinou a přáteli.

„A vodou z říčky oheň se zháší, tak zase půjdem toulat se dál.“ Les, louky, kopce, řeky a večerní oheň jsou krásy přírody, které každý tramp vidí na vlastní oči. Když si vezmete na záda krosnu nebo batoh, pohorky, spacák a karimatku, můžete vyrazit směle do přírody. S kamarády si večer rozděláte oheň a už se těšíte na praskání větví a na chvíle s kytarou, kdy se všichni přidají ke zpěvu trampských písní.

Témata písní

Když se zaměříme na témata trampských písní narazíme na lásku k člověku, ke zvířatům, k přírodě i k toulání samotnému. Také se zde objevují témata z historie – „Válka růží“, „Johanka“, „Legenda o Svatém Václavu a jeho krutém bratru Boleslavovi“. Poměrně hodně trampských písní poukazuje na dobu otrokářství a otroctví převážně v Americe. Písně „Mississippi blues“ (Charlie), který představila kapel Pacifik na festivalu Porta v roce 1981, „Černý muž pod bičem otrokáře žil“, „John Brown“, „Dům u vycházejícího slunce“ – Snad znáš ten dům za New Orleans.

I rodinné kepmování si můžete zpříjemnit trampskými písněmi
I rodinné kepmování si můžete zpříjemnit trampskými písněmi | Zdroj: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock

Kapely

Mezi známé kapely, které se zaměřují na country či folk, jsou například Spirituál kvintet, Nezmaři, Brontosauři, Pacifik nebo Hop Trop.

Písničkáři

Táborový oheň by se neobešel bez písní Jana a Františka Nedvědových jako například „U stánků na levnou krásu, postávaj a smějou se času s cigaretou a s holkou, co nemá kam jít“. „Tuhle písničku chtěl bych ti, lásko dát, ať ti každej den připomíná, toho kdo je tvůj, čí ty jsi a kdo má rád, ať ti každej den připomíná“ neboli Valčíček je velice známá písnička.

Jaromír Nohavica je vynikající písničkář, který ve své tvorbě klade důraz jak na text, tak na melodie a zajímavé harmonie. Jeho texty jsou psané s humorem či se zamyšlením nad různými problémy. K táborovému ohni se hodí písně jako „Dokud se zpívá, ještě se neumřelo“, „Až mě zítra ráno v pět“, „Kometa“ nebo „Možná, že se mýlím“ a rozhodně bychom jich našli ještě mnoho dalších.

Reklama

Vyzkoušejte si své znalosti z oblasti trampských písní.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama