Kvíz: Doplňte názvy největších českých hitů 21. století. Kdo nedá správně alespoň 8 písniček z 10 měl by se stydět

Kvíz: Doplňte názvy největších českých hitů 21. století. Kdo nedá správně alespoň 8 písniček z 10 měl by se stydět

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Za posledních 23 let vstoupilo na českou hudební scénu mnoho nových umělců. Vznikla tak celá řádka nových hitů. V našem kvízu si můžete otestovat, jak se v nich orientujete.

Česká hudební scéna je velmi rozmanitá, popularitě se těší umělci zpívající česky i anglicky, folkové i punkové kapely. Hudební ceny a ankety mají vždy ohromnou sledovanost a hudebníci často plní titulní stránky novin. Česko se také může pyšnit řadou umělců, jejichž popularita neklesá ani po dekádách působení. Připomeňme například Hanu Zagorovou, Lucii Bílou či Helenu Vondráčkovou, které se stále umísťují na předních příčkách nejlepších zpěvaček.

Matadoři české hudební scény

Nejstarší českou kapelou je pražská rocková formace Olympic. V délce činnosti se Olympicům vyrovná jen folková kapela Spirituál kvintet, která byla založena v roce 1960, tedy o 3 roky dříve než Olympic. Spirituál kvintet však po 60 letech své činnosti hudební působení ukončil 13. října 2021 v pražské Lucerně. Olympic nyní Spirituál kvintet, co do délky působení, dotáhli a jedou dál. V hudební výdrži si tak nezadají se světovými matadory jako jsou Rolling stones (kapela založena 1962) či Led Zeppelin (založena 1968).

Kapelu zformoval v roce 1963 Miloslav Růžek, původně pod názvem Karkulka, jakožto zkratkou KARlínského KULturního KAbaretu. Ten se brzy rozpadl na dvě části, z níž jedna, pod názvem Olympic, hraje dodnes. První album, Želva, bylo vydáno v roce 1968 a obsahovalo dodnes hrané hity, jako je Želva, Vzpomínka plíživá či Dědečkův duch. Stala se hitem, protože představovala obrovský průlom rockové tvorby, nebo chcete-li bigbítu. Tento žánr byl totiž do té doby vším, jen ne českou, respektive československou mainstreamovou tvorbou. Olympic se toho zkrátka nebáli a chytře zaplnili díru na hudebním trhu. Chvíli dokonce koketovali i s heavy metalem, ale naštěstí záhy pochopili, že jejich síla tkví v rocku s chytlavými texty a vtipným nábojem.

Kapelou si prošlo hned několik slavných českých hudebníků, včetně Františka Ringo Čecha (1963–66), který skupinu spoluzaložil, Yvonne Přenosilové (1963–64) či Jiřího Korna (1971–73). Frontmanem kapely je však od roku 1965 Petr Janda (začínal „jen“ jako kytarista). Kapela měla samozřejmě světlejší i stinná období, z nichž asi to nejhorší bylo hned v sedmdesátých letech. Několikrát to vypadalo i na rozpad kapely, ale nakonec vždy ze všech problémů či neshod vybruslili a momentálně (podzim 2023) jedou další česko-slovenské turné. 

Kvíz: Doplň názvy největších českých hitů: Hity 21.století

 

Reklama
Reklama