Houby na pláži v Zakletém městě Bolnuevo jsou památkou na třetihory. Téměř bez turistů

Houby na pláži v Zakletém městě Bolnuevo jsou památkou na třetihory. Téměř bez turistů

Foto: Gredas de Bolnuevo. Zdroj: Gabriel Conde Arias-Camison / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Méně známý přírodní zázrak v jihovýchodním Španělsku, kde to vypadá trochu jako na jiné planetě, se jmenuje Ciudad Encantada de Bolnuevo neboli „Zakleté město Bolnuevo", jak se mu říká v angličtině. Tento přírodní klenot byste si měli přidat na váš cestovatelský seznam pod bod: nutné navštívit v oblasti Murcia.

Bolnuevo je malá rybářská vesnice spadající pod obec Mazarrón na pobřeží Costa Calida v regionu Murcia, jednom z nejslunečnějších regionů Španělska. Vesnice je proslulá svým „Zakletým městem" z pískovcových útvarů, které se nacházejí přímo u pláže nedaleko centra města. (prosím, nezaměňujte s tzv. se zakletými či začarovanými městy v Tamajónu a v Cuence - Ciudad Encantada - o němž jsme psali v našem článku Pradávná náhorní planina Meseta je srdcem Španělska a neustále odolává tlaku afrického kontinentu). 

Je to jen jeden z mnoha přírodních divů v Murcii, mezi další patří polopouštní krajina Barrancos de Gebas a oblast kvetoucích plodonosných stromů Floración de Cieza.

Houby na pláži

Las Gredas de Bolnuevo, známé také jako Ciudad Encantada (Začarované město), jsou silně erodované pískovcové útvary, které se nacházejí hned naproti pláži Playa Bolnuevo. Pláž Bolnuevo je impozantní zlatavý písečný pás, který je téměř stejně dlouhý jako samotné město. Je jednou z 33 pláží na pobřeží Mazarrónu, které se pyšní 35 kilometry písečných zátok a skrytých zálivů, které můžete prozkoumat.

Fosilní základ

Měkký pískovec byl během tisíců let vodou a větrem vytvarován do hřibovitých a téměř svislých tvarů a dnes je považován za přírodní památku. Žlutavá barva pískovce je způsobena vysokou koncentrací písku v jílu. A co je opravdu zajímavé, hlína se ve skutečnosti skládá z mikrofosilií, které pocházejí z období pliocénu, tedy z doby před asi 4,5 miliony let. V současnosti je z důvody ochrany postaven kolem pískovcových útvarů plot.

Parkoviště u nosu

Ačkoli by se mohlo zdát, že jde o jednu z nejúchvatnějších krajin vůbec, tyto pískovcové útvary se ve skutečnosti nacházejí vedle obrovského parkoviště. Jde jen o to, abyste na fotografiích zachytili ten správný úhel. Autem lze dojet až téměř k samotným útvarům. Dokonce i na vrcholu léta je ale toto parkoviště málokdy plné. Parkování bylo ještě donedávna zdarma.

Reklama

Klidné místo s nabídkou

Přestože je Bolnuevo v posledních letech stále populárnější mezi rekreanty a instagramery, zachovalo si většinu svého starého, tradičního španělského kouzla. A právě to dělá toto malé místo tak výjimečným. Costa Calida a region Murcia obecně je totiž jedním z nejméně turisticky vytížených regionů v zemi. To však neznamená, že by zde pro návštěvníky nebylo dostatečné vybavení a služby.

V malém centru vesničky Bolnuevo najdete vše, co potřebujete ke strávení dovolené, včetně supermarketů, obchodů, restaurací, barů a dokonce i studia jógy. A větší přístavní město Puerto de Mazarrón je vzdáleno pouhých 10 minut jízdy autem. Pro ty, kteří chtějí vyrazit na vzduch a prozkoumat přírodu, se nedaleko Bolnueva nachází několik přírodních parků, které jsou vhodné jak pro nenáročné procházky, tak pro náročnější túry.

Jak se sem dostanete

Bolnuevo se nachází asi 50 km jižně od nového mezinárodního letiště Corvera a 40 km od krásného historického města Cartagena. U pláže je autobusová zastávka, odkud jezdí autobusová linka spojující Bolnuvo s Mazarrónem a městem Murcia. Pokud přiletíte na mezinárodní letiště do Alicante, budete vzdáleni od města Murcia pouhých 50 minut a od krásného Bolnueva půldruhou hodinu jízdy autem.

Reklama
Reklama