Palacio de Linares: Mrazivá tragédie velké lásky dodnes rezonuje palácem prominentního španělského markýze

Palacio de Linares: Mrazivá tragédie velké lásky dodnes rezonuje palácem prominentního španělského markýze

Foto: ColorMaker / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Za velkolepou fasádou tohoto madridského paláce hledají spásu duše tragicky zesnulého manželského páru. Příčinou údajného strašení v Palaciu je děsivý příběh o incestu a vraždě dítěte.

Palacio de Linares se nachází na Paseo de Recoletos, přímo naproti fontáně Cibeles. Je to majestátní sídlo, které se v současné době skládá z Casa de América (veřejné konsorcium, jehož účelem je posílit vazby mezi Španělskem a americkým kontinentem, zejména s Latinskou Amerikou) a restaurace La Raimunda s úžasnou terasou, ideální pro obědy nebo večeře, zejména na jaře, a interiérem, který zapůsobí na všechny návštěvníky svou výzdobou a velikostí.

Než se budova začala používat pro své současné účely, byla ústředním prvkem jedné z nejznámějších městských legend. Ve skutečnosti není náhoda, že se místní restaurace nazývá právě Raimunda…

Mrazivý příběh

Tento nádherný palác z poloviny 19. století proslul krásnou architekturou, širokými schodišti a přízračnou dvojicí milenců trýzněných nešťastnou láskou. Řada návštěvníků paláce tvrdí, že viděla něco podivného - ducha muže, ženy nebo obou v oblečení z 19. století, popisuje začátek tajuplného příběhu Sarah Bartlettové v knize Průvodce po mystických místech světa.

Markýz Jose de Murga y Reolid (1833-1902) byl synem bohatého šlechtice, prominentní španělský aristokrat 19. století, politik, mecenáš a po zdědění rodinného jmění jeden z nejbohatších mužů Španělska.

Zakazovaná láska

Když se zamiloval do Raimundy de Osorio y Ortega, chudé dcery prodejce tabáku z Lavapiés, poslal ho otec do Anglie, kde na ni měl zapomenout. Když ale otec zemřel, vrátil se markýz do Madridu a se svou milou se oženil. Za několik měsíců ale objevil otcův dopis, z něhož se dozvěděl děsivou pravdu: Raimunda byla jeho nevlastní sestra, výsledek otcova tajného románku s prodejcovou ženou.

Reklama

Dobrá vůle byla…

Když zjistili, že je jejich manželství incestní, přísahali církvi, že budou společně žít i nadále, ale ve vší počestnosti. Tak byla vzájemná láska velká, že získali i papežskou bulu. Nakonec ale milenecký pár přemohla vášeň a o několik let později se jim narodila dcerka. Manželé se cítili tak provinile, že aby nemuseli čelit skandálu, raději dítě zabili a zazdili do stěny jedné z palácových chodeb. Několik měsíců po činu spáchal markýz sebevraždu a jeho žena zemřela žalem a výčitkami.

Rozlehlými palácovými síněmi prý dodnes obchází duch dítěte, zpívá ukolébavky a volá rodiče. Palácem ale bloudí i duchové vinou trýzněného markýze a Raimundy, kteří doufají ve vysvobození z věčného zatracení…

Správný čas na tajemnou návštěvu

V současné době se kromě restaurace s mezinárodní a tradiční kuchyní a Casa de América, kde se konají různé podniky, konají dramatizované návštěvy paláce, při nichž se známá  legenda. Návštěvníci si mohou prohlédnout celý palác, který byl svědkem tohoto strastiplného milostného příběhu. Abyste zažili strašidelnou palácovou atmosféru, doporučují průvodci vypravit se do paláce na první denní prohlídku. V tu dobu možná uslyšíte dětský šepot…

Reklama
Zdroje článku:
casamerica.es, hotelpuertadetoledo.com, es.wikipedia.org, BARTLETT, Sarah. Průvodce po mystických místech světa: více než 250 tajuplných míst na celé Zemi. Přeložil Jan KOVÁŘ. [Praha]: Slovart, 2015. ISBN 978-80-7529-009-0.
Reklama