Bude nový dánský král a jeho žena šetřivější? Ex-královna dokázala za den utratit neslýchanou částku

Bude nový dánský král a jeho žena šetřivější? Ex-královna dokázala za den utratit neslýchanou částku

Foto: Bill Ebbesen / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kolik peněz vlastně královská rodina denně utratí? Pokud jde o ex-královnu Margrethe, krále Frederika a královnu Marii, tak podstatně více než v minulosti.

Na přelomu roku překvapila královna Margrethe II. (83) dánský lid oznámením své abdikace. Již o dva týdny později svůj plán uvedla v život a předala žezlo svému synovi, korunnímu princi Frederikovi (55), a jeho manželce Marii (52). Od té doby jsou z nich dánský král Frederik X. a královna Marie.

Více než osm milionů eur (200 mil korun): Královna Margrethe se v roce 2023 neprojevila jako šetrná žena.

V posledním roce svého působení ve funkci královny se Margrethe II. finančně opravdu rozšoupla. Jak uvádí dánské noviny Se og Hør, Margrethe v roce 2023 utratila neuvěřitelných 169 916,19 dánských korun denně, což odpovídá 22 784,34 eurům (zhruba 570 tisíc korun)! Impozantní však není jen samotná částka, ale také nárůst výdajů oproti předchozím letům, nad kterým budou lidé pravděpodobně kroutit hlavou, napsal na základě dánského tisku server 24royal.de.

Celkové výdaje královny Margrethe na rok 2023 činí přibližně 62 milionů dánských korun (207 mil Kč). V roce 2022 činily náklady 46,5 milionu dánských korun (155 mil Kč), což odpovídá nárůstu o něco více než 33 %.

Reklama

Za co však Margrethe II. utratila tolik peněz?

„Nárůst výdajů v roce 2023 je způsoben rozsáhlými renovačními pracemi královny Margrethe na zámku Marselisborg," vysvětluje pro Se og Hør Dan Folke Pedersen, finanční ředitel královské domácnosti.

Největší náklady

Údaje, které má Se og Hør k dispozici, byly zveřejněny v rámci vrácení DPH. Zahrnuty jsou pouze náklady na zboží a služby podléhající DPH; ostatní nákladová střediska, jako jsou mzdy a platy zaměstnanců, zahrnuta nejsou. Celkové výdaje na rok 2023 budou proto pravděpodobně výrazně vyšší než 200 milionu Kč.

Král Frederik a královna Marie utratili v roce 2023 také více než v předchozím roce.

Zámek Marselisborg je letním sídlem dánské královské rodiny. Není to jediná královská nemovitost, která zvýšila náklady, protože Frederik a Marie v roce 2023 také sáhli hlouběji do kapsy než v předchozím roce. Tehdejší korunní knížecí rodina utratila 12,5 milionu dánských korun (asi 42,5 mil Kč) - téměř o 5 milionů Kč více než v roce 2022. Podle Folkeho Pedersena to bylo způsobeno renovací Kancléřského domu na zámku Fredensborg.

Za renovační práce však nemůže být zodpovědná pouze královna Margrethe, protože její výdaje prudce vzrostly již v předchozích letech. V roce 2020 činila roční spotřeba Margrethe ještě 92 milionů Kč, v roce 2021 to bylo již více než 122 milionů Kč!

Uvidíme, či spíše obyvatelé dánského království uvidí, zda král Frederik a královna Marie budou v roce 2024 opět šetrnější a utratí méně. Zámek Marselisborg ani Fredensborg nepatří mezi hlavní sídla dánských královských rodů - Frederik a Marie budou v budoucnu jako král a královna žít jinde.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama