Incident v Maracaibu: Rodina si myslela, že přišel konec světa. Místo toho je pálilo záření z neznámého vznášejícího se objektu

Incident v Maracaibu: Rodina si myslela, že přišel konec světa. Místo toho je pálilo záření z neznámého vznášejícího se objektu

Foto: Ilustrační snímek: DenisSmile / Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Jedné bouřlivé noci v roce 1886 zažila rodina žijící na okraji Maracaiba něco strašného. Děsivý příběh obsahuje důkazy o otravě radiací téměř deset let předtím, než byla radioaktivita vůbec objevena. 24. října v noci probudilo devítičlennou rodinu ostré, intenzivní světlo,“ popisuje Sarah Bartlettová.

O incidentu v severozápadní Venezuele ve městě Maracaibo (stejně se jmenuje i blízké jezero) se píše v dopise otištěném 18. prosince 1886 v časopise Scientific American na straně 389. Takto oznámil americký konzul Warner Cowgill ve venezuelském Maracaibu pozorování UFO. 

Během bouřky se nad jedním domem poblíž města objevil jasný objekt doprovázený bzučivým zvukem. Později se obyvatelům domu udělalo velmi zle a projevily se u nich příznaky podobné otravě radiací, což byla v té době neznámá diagnóza (přirozenou radioaktivitu objevil roku 1896 francouzský fyzik H. Becquerel a studovali ji především Pierre Curie a jeho žena Marie Curie-Skłodowská). O devět dní později stromy v okolí domu uschly a odumřely, což je taktéž typické pro silnou radiaci.

Jedné bouřlivé noci v roce 1886 zažila rodina žijící na okraji Maracaiba něco strašného. Děsivý příběh obsahuje důkazy o otravě radiací téměř deset let předtím, než byla radioaktivita vůbec objevena. 24. října 1886 v noci probudilo devítičlennou rodinu ostré, intenzivní světlo. Rodina si myslela, že ve čtvrti vypukl požár, a proto opustila dům, aby vyhledala bezpečný úkryt. Když se ale její členové ocitli venku, zjistili, že světlo vychází z temně a monotónně hučícího objektu vznášejícího se nad domem, popisuje Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa.

Boží kletba to nebyla

Jelikož rodina nikdy neslyšela o nevysvětlitelných létajících úkazech, všichni si mysleli, že nadešel konec světa, a začali se modlit. Jakmile klesli na kolena, všem se udělalo velice špatně, začali zvracet a otekla jim břicha, tváře a rty. Příznaky potíží ukazovaly na vážnou otravu radiací. V dalších dnech jim vypadaly vlasy a na kůži se objevily boláky. Oběti připisovaly své neduhy boží kletbě, ve skutečnosti však šlo o příznaky vážné otravy radiací. Onemocněla také hospodářská zvířata z nedalekých statků a v okolí uhynula vegetace i stromy.

Mohlo být to záhadné jasné světlo, které se vznášelo nad domem a vyzařovalo radiaci, UFO?

„Druhý den ráno otoky ustoupily a zanechaly na obličeji a těle velké černé skvrny. Žádné zvláštní bolesti nebyly pociťovány až do devátého dne, kdy se kůže odlupovala, a skvrny se změnily ve virulentní syrové vředy,“ popsal americký konzul v dopise redaktorovi Scientific American ze dne 17. listopadu 1886. Doslova zde zaznělo: „Další zajímavou okolností je, že stromy v okolí domu nevykazovaly žádné známky zranění až do devátého dne, kdy náhle uschly, téměř současně se vznikem ran na tělech obyvatel domu. Vlasy na hlavě vypadly na té straně, která byla dole, když k tomuto jevu došlo. Ve všech devíti případech byla vážněji poškozena stejná strana těla obyvatel domu.“

Reklama

Ničivé následky bez tepla, blesku, detonace

Je třeba poznamenat, že zářivá světla nebyla doprovázena pocitem tepla, ačkoli se z nich kouřilo a lidé cítili zvláštní zápach. Další pozoruhodnou součástí události je, že dům nebyl poškozen, a všechny dveře a okna byly v té době zavřené. V žádné části budovy nebylo poté možné pozorovat ani stopu po blesku a všichni postižení se shodli na tom, že nedošlo k detonaci, ale pouze k již zmíněnému hlasitému hučení.

Podrobnosti o podivném případu se rozšířily na veřejnost, a na to konto vydal americký konzul své prohlášení. Podle některých bylo jasné světlo vznášející se nad domem ve skutečnosti mimozemským plavidlem, které se porouchalo a ve snaze o záchranu vypouštělo radioaktivní energii.

„Je to možná pouhá náhoda, ale je pozoruhodné, že stejná citlivost na elektrické účinky se stejným časovým odstupem je pozorována jak u živočišných, tak u rostlinných organismů. Navštívil jsem postižené, kteří se nyní nacházejí v jedné z nemocnic v tomto městě, a přestože jejich vzhled je opravdu strašlivý, lze doufat, že v žádném případě nebudou zranění fatální,“ uvedl tehdy v dopise americký konzul Warner Cowgill.

Reklama
Reklama