Až přítomnost radiace přesvědčila úřady: UFO v Rendleshamském lese patří k nejznámějším záhadám

Až přítomnost radiace přesvědčila úřady: UFO v Rendleshamském lese patří k nejznámějším záhadám

Foto: Fer Gregory / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nedlouho po mrazivé prosincové půlnoci roku 1980 oznámil americký voják sloužící na základně RAF Woodbridge na jihovýchodě Anglie, že na nebi spatřil podivná světla. V tu samou chvíli zachytily radary sesterské základny RAF Bentwaters severně od Rendleshamského lesa neznámý objekt.

Ve východní Anglii u města Woodbridge se rozprostírá Rendleshamský les, v jehož blízkosti stojí základna NATO. A právě zde se v prosinci roku 1980 odehrál záhadný incident, kdy měli britští a američtí vojáci údajně navázat kontakt s mimozemskou posádkou, která v tomto lese přistála. O incidentu se oficiální úřady velmi nevyjadřovaly, ale vojáci a jejich nadřízení svorně tvrdily, že v lese skutečně přistál mimozemský objekt. Jaká je vlastně pravda? Snažil se někdo blízké setkání třetího druhu zatajit?

Právě ze základny Bentwaters vyrazil tehdy záležitost vyšetřit letecký tým v čele s podplukovníkem Charlesem Haltem. Zprvu si mysleli, že jde o havarované letadlo. Podle Haltova hlášení viděli zářící, zřejmě kovový objekt s barevnými světly. Seržant Jim Penniston později vypověděl, že viděl mimozemské plavidlo trojúhelníkového tvaru o délce asi 2 až 3 metry, dozvídáme se z knihy Průvodce po mystických místech světa autorky Sarah Bartlettové.

Během dnů následujících po havárii se muži na místo několikrát vrátili, aby vyšetřili, co se stalo. Ve stromech naměřili vysokou radiaci a na obloze znovu pozorovali podivná světla.

Na místě v půdě našli vojáci tři stopy hluboké čtyři centimetry o průměru 17 centimetrů, které spolu tvořily trojúhelníkový tvar, který inkriminované noci viděli. V okolí místa, kde objekt přistál, byly ohořelé a zlámané větve stromů, a dokonce zde byla naměřena i zvýšená radiace. Obě armády se však poté snažily celý incident ututlat.

Reklama

Svědectví vojáků ale nikdo nepotvrdil a někteří lidé naznačovali, že si vojáci spletli UFO se světlem nedalekého majáku. Po události vyplnil každý z mužů přísně tajnou svědeckou výpověď, jejichž kopie se dostaly do tisku, a o věc se začala zajímat veřejnost, uvádí Bartlettová.

Přítomnost radiace přesvědčila úřady, že v temném lese skutečně přistálo něco podivného. Do Rendleshamu dodnes přijíždějí lidé, kteří doufají, že tu naleznou odpověď.

Ufolog Vladimír Šiška v rozhovoru pro Český rozhlas, zveřejněném na jejich webu před 20 lety, řekl, že ohledně události v Rendleshamském lese z prosince 1980 existují mnoho spekulací o setkání vojáků s posádkou záhadného objektu, avšak mnoho informací je pochopitelně neověřených. Některé teorie navrhovaly, že pozorovaný jev byl způsoben přirozenými jevy, zatímco jiné tvrdily, že mohl být záměrnou zástěrkou vojenských aktivit.

Ke slavnému odtajnění dokumentů britského Ministerstva obrany (které jsou veřejně k nahlédnutí) sice zhruba po 19 letech došlo, ale nepřineslo zásadní odhalení týkající se této události. Ufolog Šiška k tomu Českému rozhlasu Sever tehdy řekl:

„Těch zveřejněných dokumentů je strašně moc. Je to docela velký balík psaných textů (…) Stěžejním dokumentem je tu zpráva plukovníka Halta, která popisuje vlastně jenom světla a stopování objektu. Zajímavá je v ní třeba informace o tom, že se na místě naměřila jakási radioaktivita. Nic víc asi v té dokumentaci není... Neustále se v ní zato opakují požadavky, vznášené například ze Sněmovny reprezentantů nebo ze Sněmovny lordů na velení letectva, aby sdělilo, zda zpráva plukovníka Halta opravdu není padělek a jestli to tak skutečně bylo; jsou tam i požadavky, aby byly na pravou míru uvedeny následné spekulace v tisku. Všechno je to korespondence mezi vojenskými činiteli, případně různé spekulace... V materiálech, které jsem měl zatím možnost vidět není ani slovo o nějakých mimozemšťanech a komunikaci s nimi,“ okomentoval závěr odpovědných orgánů český ufolog Vladimír Šiška.

Reklama
Reklama