Warminsterská věc: Hrozivé zvuky a vibrace byly předzvěstí vlny pozorování UFO

Warminsterská věc: Hrozivé zvuky a vibrace byly předzvěstí vlny pozorování UFO

Foto: MN84 / Shutterstock

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 1:25 na Boží hod roku 1964 paní Mildred Headovou probudil podivný zvuk. Zpočátku to znělo, jako by jí na střeše škrábaly větvičky a pak, jako by pršely obří kroupy. Vstala a šla k oknu. Noc byla jasná a bez deště, neviděla nic neobvyklého. Všimla si však „zvláštního hučení, které zesílilo a pak zmizelo, kromě ‚slabého šepotu – tichého pískání nebo sípání‘.“

Warminster je anglické město s asi 17 000 obyvateli na okraji vojenského výcvikového prostoru Salisbury Plain , asi 25 km od známého prehistorického kamenného kruhu Stonehenge ve Wiltshire v jihozápadní Anglii. Od konce roku 1964 začali obyvatelé města (tehdy mělo asi 10 000 obyvatel) být svědky něčeho zvláštního, co se ve Warminsteru dělo.

Ten samý den po šesté hodině ranní šla Marjorie Byeová tmavými, tichými ulicemi ke službě Svatého přijímání v Christ Church ve Warminsteru, tedy na ranní mši, když náhle ucítila, jak se na ni z oblohy snáší tíživá, vibrující energie. Když jí začaly do hlavy, krku a ramen narážet tlakové vlny, schoulila se u zdi kostela, ale na nebi nic neviděla. První zvláštní věc, které si všimla, byl praskavý zvuk ze směru od nedaleké čtvrti Bell Hill. Když se blížila ke kostelu, zažila „zvukový útok“, uvedl web Medium.com.

„Nad hlavou se ozvaly náhlé vibrace, jejichž intenzita byla mrazivá... Do hlavy, krku a ramen jí bušily rázové vlny." Paní Byeová byla ‚přišpendlena‘ ‚neviditelnými prsty zvuku‘. Cítila se slabá a vyděšená a bylo pro ni obtížné dostat se do svatyně kostela.

Svědků přibývalo

Během následujících měsíců zažilo mnoho lidí to samé a devět případů se díky novináři Arthurovi Shuttlewodovi objevilo na titulní straně místních novin Warminster Journal. Řada místních potvrdila, že kromě podivných vjemů také na nebi viděli záhadné objekty a také slyšeli podobné podivné zvuky, popisují detailně světové weby i Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa.

Nad hlavou se ozvaly náhlé vibrace, jejichž intenzita byla mrazivá... Do hlavy, krku a ramen jí bušily rázové vlny.

Přibližně 30 britských vojáků pobývající v táboře Knook, asi 8 km východně od Warminsteru, také téhož rána zaslechlo něco zvláštního. Jejich seržant řekl Shuttlewoodovi: „Zvuk byl podobný jako když je obrovský komín vytržen ze střechy a rozsypán na kusy po celém táboře. Tento zvukový efekt byl doprovázen „vysokým kňučením nebo hučením“. Ačkoli byl „zvuk“ popsán různě a názorně, nikdo nebyl schopen říci, co ho mohlo způsobit, pouze to, jak lidem zněl.

Reklama

Blikající doutník

Objekt UFO byl podle nich tichý, měl tvar doutníku, nehýbal se z místa a blikala na něm jasná světla. Byl viděn také v květnu i červnu 1965 a v září vypověděli členové rodiny z nedaleké vesnice, že celých 30 minut pozorovali na obloze nehybný, jasně zářící objekt doutníkovitého tvaru. Arthur Shuttlewood zkompiloval tlustý spis obsahující všechna svědectví, včetně svého vlastního, kdy pozoroval UFO přímo od sebe z domu.

Samotné objekty UFO byly tiché, nahýbaly se z místa a blikala na nich jasná světla.

Warminsterská věc

Byla také pozorována podivná třpytivá světla na obloze, kterou svědci popsali jako „obrovské oči na obloze“ nebo „reflektory aut směřující dolů“. Společně jsou tyto jevy – „zvukové útoky“, nevysvětlitelná světla na obloze a pozorování UFO – nazývány jako tzv. „warminsterská věc“ -  angličtiny The (Warminster) Thing.

Snímek jako lákadlo

V té době pořídil mladík jménem Gordon Faulkner černobílý snímek UFO, který ho později proslavil, a předal ho Shuttlewoodovi. Ten ho poslal do celostátních novin a do městečka začali brzy proudit lidé z celé Británie i z ciziny v naději, že se podivný fenomén znovu objeví.

Zprávy o pozorování UFO nad kopcem Cradle Hill na okraji Warminsteru se objevovaly dalších deset let a městečko se stalo jedním z nejoblíbenějších míst k pozorování oblohy v Anglii v sedmdesátých letech 20. století.

Pozorovatelé oblohy

V roce 1967 natočil filmař Dick Howett krátký film Warminster Watch , který sledoval skupinu pozorovatelů UFO, jež se 6. A 7. května 1967 přes noc vydali na „nebeskou hlídku“.  Film sleduje asi 150 pozorovatelů, kteří prohledávali zataženou oblohu nad Cradle Hill (který se nachází na okraji Salisbury Plain a severozápadně od Warminsteru), někteří použili vlastní detekční zařízení. Místní organizátor pozorování Charles Wakeley byl ale skeptik a řekl, „pulzující světla“ na obloze viděná v oblasti mohou být způsobena vojenskou aktivitou nebo to jsou jednoduše světlomety aut viděné z dálky. Zklamáním bylo, že na obloze nebylo vidět nic neobvyklého.

Warminster je obecně nadšenci považován za populární místo častého pozorování UFO.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama